POSEBAN IZAZOV: Mudro birajte hranu i piće i izbegnite gojenje tokom praznične sezone

Sezona praznika je poseban izazov kada je u pitanju održavanje optimalne kilaže. Da ne biste posle praznične trpeze završili sa većim konfekcijskim brojem, potrebna je pažnja kada birate hranu i piće.

Polovina porcije neka bude sveža

Jela, odnosno salate od voća i povrća neka čine polovinu vašeg tanjira. Nutricionisti savetuju da to radite u bilo koje doba godine, ali praznična okupljanja mogu ponuditi jedinstvenu priliku da probate voće i povrće koje obično ne pripremate kod kuće.

Voće i povrće su gotovo univerzalno bogati vlaknima, a brojne studije pokazuju da je ishrana bogata vlaknima povezana sa smanjenom visceralnom masnoćom.

Preskočite alkohol

Nazdravljanje koktelima doprineće da potpuno izgubite struk, a u prilog tome govore i mnogobrojne studije koje su povezale visoku konzumaciju alkohola sa većim obimom struka.

Naime, tečne kalorije vas ne čine sitim, a ipak se gomilaju u organizmu. Osim toga, vaše telo daje prednost sagorevanju alkohola u odnosu na sagorevanje masti, što znači da može na kraju da skladišti više masnog tkiva. Ono što se savetuje je da ako nazdravljate to činite sa čašom vina.

Izaberite desert mudro

Svečani deserti nikako nisu malo kalorični, najčešće su puni rafinisanih ugljenih hidrata. šećera, pavlake i šlaga. Zato je najvažnije da kada ih probate, ne preterate. Pojedite kolač, ali jedan.

Preskočite slatka pića

Iznenađujući izvor viška kalorija u ovo doba godine su pića, pri čemu ne mislimo samo na alkoholnu vrstu. Čak i bezalkoholne verzije napitaka kao što su sokovi, topla čokolada sadrže velike količine kalorija i dodatih šećera. Nažalost, studije pokazuju da je ispijanje napitaka zaslađenih šećerom povezano sa većom akumulacijom visceralnog masnog tkiva.

Ne brinite, to ne znači da morate da pijuckati samo običnu vodu. Samo pametno kombinujte, pijte čajeve bez šećera, dodajte začine koji daju aromu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholgojenjehranakalorijekolačimastipićepraznicipraznična sezonapraznično prejedanjeprejedanjevišak kilogramavlaknavoće