Kraljevačko pozorište ugostilo izložbu "Daske koje znače više od života"

Posle Pozorišta mladih, izložba "Daske koje znače više od života" otvorena je u Kraljevačkom pozorištu, 28.12.2022.

U okviru projekta predstavljen je istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta.

Projekat realizuje udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio je istorijsku građu za potrebe i realizaciju projekta.

Izložba u Kraljevačkom pozorištu otvorena je uz prisustvo zamenika gradonačelnika, pomoćnika gradonačelnika za kulturne manifestacije, brojnih kolega iz pozorišta, ali i predstavnika drugih ustanova kulture u Kraljevu.

Posetioce je pozdravio direktor Kraljevačkog pozorišta, Miodrag Dinulović.

- Na izložbi je predstavljen kratak pregled istorijskog razvoja pozorišne umetnosti u Srbiji, od prvih pozorišnih trupa do osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Fokus je na prapočecima srpskog pozorišta, preko Beograda pa do Kragujevca, ali i prvog institucijalnog pozorišta u Miloševoj Srbiji. Da bi kasnije, u Obrenovićevoj Srbiji, bilo otvoreno i prvo Narodno pozorište u Beogradu - izjavio je direktor Kraljevačkog pozorišta i upoznao posetioce sa sadržajem izložbe.

Dinulović je ovom prilikom istakao i to da mu je veoma drago što je Kraljevo jedan od gradova koje će izložba posetiti, ali je i podsetio da se Kraljevo sada već prepoznaje na pozorišnoj mapi Srbije kao značajan pozorišni centar.

Bojan Ribić, koordinator projekta i predstavnik kompanije Color Media Communications, pozvao je sve Kraljevčane koji su u prilici da posete ovu interesantnu izložbu koja je značajna, pre svega, za mlađe generacije koje mogu mnogo toga da nauče kada je u pitanju istorija pozorišta u Srbiji.

Izložba će, pored Novog Sada i Kraljeva, gostovati u još četiri grada širom Srbije, sa idejom da je pogleda što veći broj posetilaca.

Bojan Ribićcolor media communicationsizložba "Daske koje znače više od života"kraljevačko pozorišteministarstvo kultureMiodrag DinulovićMuzej pozorišne umetnosti Srbijeudruženje petrovaradin media