PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA: Da li je strah od petka 13. opravdan?

Da li znate šta je paraskevidekatriafobija? Psiholozi tako nazivaju opsesivni strah od nesrećne kalendarske kombinacije, petka 13. ili "Crnog petka".

Mnogi ljudi smatraju da je broj 13 opasan kao i da je fraza "petak 13." jedna od najgorih. Ovom strahu u novije vreme umnogome je doprinela i filmska franšiza "Petak 13" iako, zapravo, strah od ovog broj potiče još iz davnih vremena. Za hrišćanstvo broj 13 ima, u najmanju ruku, alarmantno značenje. Uostalom, na Tajnoj večeri za stolom je bilo 13 ljudi, od kojih je jedan bio izdajnik - Juda. Tajna večera se desila na Veliki četvrtak a dan kasnije desilo se raspeće. Dakle, kada se petak i broj 13 spoje, po verovanju, to je dvostruka nesreća. Otuda je nastalo verovanje da za stolom nikada ne sme da bude 13 gostiju.

Filip IV je 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara i kaznio ih. Istini za volju, to se desilo 3. aprila.

Baštovani na ovaj dan pokušavaju da izbegnu sadnju jer se veruje da seme posađeno 13. u mesecu jednostavno neće klijati. Neki lekari izbegavaju zakazivanje operacija 13. plašeći se neuspeha. Međutim, nedavno su holandski naučnici analizirali događaje koji su se dogodili u petak 13. i to tokom poslednjih 20 godina. I izvestili su da su ovi dani, zapravo, sigurniji od svih ostalih u godini. Najverovatnije, upravo zbog toga što oni koji se plaše "Crnog petka" nastoje da budu pažljiviji i oprezniji nego inače ili pokušavaju da izbegnu bilo kakvu aktivnost. Dakle, strah od petka 13. je neosnovan.

Za one koji veruju u numerologiju broj 13 signalizira da se jedna važna životna faza završava i započinje nova. Označava transformaciju, kada se magična ptica feniks ponovo rađa iz pepela. Ovo je trenutak dramatične obnove, možete bez bojazni zatvoriti vrata prošlosti kako bi vam se otvorila nova vrata — u budućnost.

Broj 13 takođe znači ponovno rođenje, osoba može iznenada videti nove mogućnosti koje su joj se otvorile, “uhvatiti” informacije ili ljude koji su u drugim vremenskim periodima prošli nezapaženo. Takvi dani pružaju priliku da se vide radikalno novi horizonti i započne nešto novo, potpuno drugačije od onoga što je osoba ranije radila ili znala. To je broj važnih profesija — lekara i psihoterapeuta koji se transformišu u korist našeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

fobijaparaskevidekatriafobijapetak 13strah