NAUČNICI TVRDE: Med kao zamena za šećer donosi brojne prednosti za ljudsko zdravlje

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može da poboljša kontrolu šećera u krvi i da snizi nivoa holesterola ako se uzima u kontekstu zdrave ishrane.

- Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80 odsto šećera. Ne kažemo da treba da jedete med ako trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu. Ako koristite šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike - rekao je Tausef Kan, viši istraživač na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 1.000 učesnika kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika.

- U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti - rekao je Kan.

Konzumacija meda bila je povezana s nižim nivoom glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički veoma mala".

- To pokazuje da nema štete u uzimanju meda i da malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno - pojasnio je za "Foks".

Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjili vlaga i kvasac. To, kako kaže, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

ishranamedšećeršećer u krvizamena za šećerzdravlje