DVE LOŠE NAVIKE: Konzumiranje alkohola i pušenje cigareta čine da vaše lice izgleda starije

Kako godine prolaze, ljudi su više opsednuti time da izgledaju mlađe. Večita tema o tome šta bi moglo da bude eliksir večne mladosti inspiriše od davnina, a pokazalo se da su geni glavni pokazatelj koliko dobro (ili loše) ćete stariti.

Sada su naučnici obradili ovu temu i došli do zaključka da ako loše živite, lošiije ćete i stariti i to će se ocrtavati na vašem licu.

Danski istraživači pratili su vidljive znakove starenja na 11.500 odraslih osoba tokom 11,5 godina. Učesnici studije su povremeno ispitivani o tome koliko su pili i pušili kao deo opšteg pregleda njihovih životnih navika. Istraživači su takođe pregledali njihove uši, oči i kosu.

Rezultati su otkrili da žene koje su pile 28 ili više pića nedeljno imale su 33 odsto veću verovatnoću da dobiju promenu boje u očima povezane sa starenjem u poređenju sa ženama koje su pile manje od sedam pića nedeljno. Za muškarce rizik je skočio na 35 procenata kada su pili 35 ili više pića nedeljno.

Pušenje kutije cigareta dnevno više od 15 godina povećalo je verovatnoću da će oči žene odati znake starenja za 41 odsto, u poređenju sa nepušačima, a rizik je skočio 12 procenata za muškarce pušače.

- Ovo je prva studija koja pokazuje da su alkohol i pušenje povezani sa razvojem vidljivih znakova starenja - rekli su istraživači.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholcigaretekoža licalicepušenjestarenje