PEDIJATRI OTKRILI: Kada bi dete trebalo da počne da spava u svojoj sobi?

Prilično je lako odlučiti gde će vaša beba da spava kada dođete kući iz porodilišta. Većina roditelja u početku se odlučuje za deljenje sobe jer je to sigurnije i lakše. Ali u nekom trenutku možda ćete poželeti svoju spavaću sobu nazad.

Američka akademija pedijatara ne preporučuje da dete odmah nakon rođenja počne da spava u svojoj sobi, piše "Huckleberry Care".

Oni tvrde da je najbolje deliti sobu, ali ne i krevet, sa svojom bebom barem prvih šest meseci kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi, odnosno SIDS-a.

Ne samo da se deljenje sobe smatra sigurnijim izborom već može da bude i praktičnije. Pedijatri objašnjavaju kako to što je beba u blizini može da olakša noćno hranjenje i uspavljivanje.

Deljenje sobe bez deljenja kreveta je preporučljivo za prvu godinu života i nema konkretnih dokaza o tome kada bi moglo da bude bezbedno da premestite odojče u zasebnu sobu pre prve godine života.

Međutim, stope smrtnih slučajeva povezanih sa spavanjem najviše su u prvih šest meseci, zbog toga je deljenje sobe tokom ovog osetljivog perioda posebno važno, savetuju iz Američke akademije pedijatara.

Kad je najbolje vreme da dete počne da spava u svojoj sobi?

Kada je onda pravo vreme da dete počne da spava u svojoj sobi? S obzirom na to da je svako dete drugačije, roditelji će morati da uzmu u obzir svoje, ali i njegove potrebe pre nego što odluče koje će okruženje za spavanje biti najbolje za njihovo dete. Takođe, potrebno je imati na umu da nemaju sve porodice mogućnost da presele dete u njegovu sobu, najčešće zbog nedostatka prostora.

Istraživanja su pokazala da deca bolje spavaju ako su sama u sobi. Uobičajeno je da prisustvo roditelja u sobi utiče na san deteta.

Istraživanja takođe pokazuju da je deljenje sobe povezano s manjim ukupnim noćnim spavanjem i smanjenom konsolidacijom sna.

Uobičajeni noćni zvukovi roditelja poput hrkanja, kašljanja i okretanja mogu da prouzrokuju da se beba meškolji. Jednom kada se probudi, detetu može da bude teže da zaspi nego što je to slučaj kod odraslih.

Određivanje optimalne dobi za sopstvenu sobu zavisi od primarnog cilja. Ako želite da poboljšate san i umanjite izazove koji mogu da nastanu premeštanjem starije bebe ili malog deteta u novu sobu, stručnjaci preporučuju prelazak između šestog i devetog meseca starosti.

Roditelji koji žele da presele dete kada im se to emocionalno čini ispravnim, moraće da donesu tu odluku na individualnoj osnovi.

Neka deca na isto su spremna već sa šest meseci, dok druga nisu ni kad napune dve godine. Ako je cilj da se smanji rizik od SIDS-a, tada je idealno doba za prelazak u novu sobu nakon prvog rođendana, savetuju iz Američke akademije pedijatara.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bebedecakolevkapedijatrisobaspavanjestarost bebezdravlje