KRIJUMČARIMA KAZNE I DO 10.000 DOLARA: Poskupljenje jaja u SAD podstaklo šverc iz Meksika

Naglo poskupljenje jaja u Sjedinjenim Državama podstaklo je neke koji redovno prelaze američku južnu granicu da kupuju jaja po nižim cenama u Meksiku i pokušaju da ih prokrijumčare na sever, piše "Glas Amerike".

- U protekla tri meseca primetili smo porast od oko 108 procenata u zapleni svežih proizvoda od piletine, posebno svežih jaja. Najveći deo konfiskovanih jaja dolazi u El Paso iz Huaresa - kaže Luis Karlos Masias iz Carinske i granične službe.

U Teksasu, Arizoni i Kalifoniji agenti granične službe su proteklih meseci zaplenili veliku količinu prokrijumčarenih jaja.

Cene jaja su skočile kada je zbog epidemije ptičjeg gripa desetkovana živina u SAD, u doba godine kad Amerikanci jedu više hrane bogate proteinima.

Međutim, kupovina jeftinijih jaja u Meksiku i krijumčarenje preko granice može da bude skupa – oni koji to rade moraju da plate visoke kazne.

- Ako ih unesete u zemlju i ne prijavite jaja će biti konfiskovana i za prvi prekršaj dobijate kaznu od 300 dolara. Za drugi prekršaj možete da dobijete kaznu od 1.000 dolara - upozorava Masias.

Cena jaja u SAD je porasla sa nešto manje dva dolara za karton od 12 komada, na čak pet dolara po kartonu. U Meksiku cena jaja je otprilike 50 odsto niža od cene koju plaćaju Amerikanci.

Predstavnici Carinske i granične službe ističu da bi za ilegalne isporuke jaja, radi prodaje u Sjedinjenim Državama, mogle da slede kazne od 10.000 dolara.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepik.com

amerikajajameksikošverc