OPREZ: Đumbir i limun – kombinacija koja ne prija svima

Kombinacija limuna i đumbira ima brojnih prednosti za zdravlje, ali je potreban i oprez.

Napitak je dobrog ukusa, odličan je za jačanje imunog sistema, ublažava stres. Pije se i zimi i leti jer telu daje energiju, a koži poseban sjaj.

Đumbir i limun pomažu kada hoćemo da smršamo, jer ublažavaju osećaj gladi, naročito ako se ova kombinacija pije kao čaj. Aktivira metabolizam, a masti se brže sagorevaju.

Limun je odličan izvor vitamina C, koji čuva snagu tela i kvalitet zuba. Đumbir je bogat antioksidansima. Bioflavonoidi koje sadrži limun pomažu u sprečavanju rasta i širenja ćelija raka.

Antioksidansi koji se nalaze u limunu pomažu u smanjenju upale i simptoma artritisa. Đumbir, takođe, poboljšava cirkulaciju krvi, što je od vitalnog značaja za zdravlje.

Čaj od đumbira olakšava bol i nelagodnost kod "nervoznog stomaka". Uz ovu kombinaciju smanjuju se i mučnina i kiselina u želucu, hrana se bolje apsorbuje i nadimanje stomaka je neznatno.

Nova istraživanja pokazala su da visok nivo cinka u đumbiru igra glavnu ulogu u proizvodnji i lučenju insulina. To je insulin koji kontroliše nivo šećera u krvi i drži dijabetes pod kontrolom. Drugi štetni efekti dijabetesa su krvni pritisak, problemi sa srcem.

Pravo piće ako želimo da smršamo

Visok nivo šećera u krvi izaziva potrebu za ugljenim hidratima i masnom hranom. Đumbir pomaže u normalizaciji nivoa šećera koji mogu da utiču na gubitak telesne težine zbog apsorpcije masti koja se nakuplja u telu.

Blagotvorni sok od limuna

Sok od limuna dobar je za stimulaciju jetre, pospešuje diuretičko svojstvo i ubrzava izbacivanje mokraćne kiseline. Ako sok od limuna koristite svakog dana, lakše je otapanje žučnog kamenca, kao i kamenca i kalcijuma u bubrezima. Limun pomaže i u borbi protiv lošeg holesterola.

Kako koristiti limun i đumbir

Obično se ova kombinacija u vidu soka ili čaja uzima ujutru na prazan stomak. Neki nutricionisti savetuju da se pije i tokom dana. Dozvoljena količina đumbira je od 10 do 30 grama na dan.

Moguće kontraindikacije

Ljudi koji imaju čir na želucu ili gastritis ne bi trebalo da uzimaju đumbir, odnosno nisu preporučljive velike doze đumbira. Važno je istaći da se limun uvek dodaje na kraju, kao poslednji sastojak bilo koje kombinacije. Ne sme da se kuva, jer tada se gubi vitamin C. Miris limuna smanjuje stres.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

čajđumbirlimunlimun i đumbirmršavljenjesoksok od limuna