STRUČNJACI OTKRILI: U Srbiji i ovog februara prisutne mnogobrojne respiratorne infekcije

U respiratornoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac svakodnevno se pregleda između 35 i 75 pacijenata koji se javljaju zbog simptoma kao što su bol u grlu, povišena temperatura, suvi ili produktivni kašalj, glavobolja, malaksalost i bol u mišićima.

- Kao i svake zime, tako su i ovog januara i februara prisutne mnogobrojne respiratorne infekcije. Lako i brzo se šire jer ljudi provode dosta vremena u zatvorenom prostoru. Najčešći izazivači su rinovirisi, virus influence, respiratorni sincicijelni virus, koronavirusi - rekla je doktorka opšte prakse Biljana Marinković.

Ona je naglasila, da se svi pacijenti odmah testiraju na kovid, te da bude oko 15 do 20 odsto pozitivnih, a onda se na osnovu pregleda i kliničke slike radi dijagnostika po proceni lekara.

- Terapija mogu biti samo simptomatski antipiretici, vitamini, dekongestivi, antivirusna ili ako su povišeni zapaljenski parametri uvode se i antibiotici koje pacijenti nikako ne treba da uzimaju sami već isključivo po savetu lekara. Kliničke slike ove zime variraju od lakših kojih je najviše, preko srednje teških i retko teških, koje srećemo kod pacijenata sa komorbiditetima i onima oslabljenog imuniteta. Oporavak je individualan i zavisi upravo od težine kliničke slike. Mladi se uglavnom oporave brzo, a oni koji su imali kardiovaskularne, pulmološke i druge komplikacije nešto teže - rekla je Marinkovićeva.

Prema njenim rečima, građanima se preporučuje vakcinacija protiv sezonskog gripa koja se sprovodi početkom sezone – u oktobru, novembru, ali i kasnije u toku zime.

- U opticaju su trovalentna i četvorovalentna vakcina. Zaštita se postiže posle dve do tri nedelje, a imunitet traje 6-12 meseci. Što se tiče vakcinacije protiv SARS-CoV-2 u DZ "Savski venac" dostupne su dve bivalentne vakcine koje se primaju kao buster posle tri meseca od prethodne vakcine i mogu se primiti bez obzira koji tip vakcine je dat u ranijim dozama - rekla je dr Biljana Marinković.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Biljana Marinkovićgripkoronavirusprehladarespiratorne infekcijesezonski gripvakcinacijazdravlje