NOVI TREND U SVETU: U kineskom gradu Hefeju u javnom prevozu saobraćaju autobusi bez vozača (VIDEO)

Autobusi bez vozača počeli su da prevoze putnike na jednoj liniji javnog prevoza u Hefeju, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui.

Probni period počeo je sredinom februara, saopštila je kompanija CICT (Connected and Intelligent Technologies), koja je zadužena za tu uslugu.

Kako prenosi "Sinhua", na jednoj od gradskih linija u okrugu Baohe ukupne dužine 15 kilometara saobraćaju dva automatizovana autobusa bez vozača.

Dva autobusa bez vozača preuzimaju putnike duž rute. Vožnja je besplatna tokom probnog perioda i može da se rezerviše preko mobilne aplikacije.

Testiranje autobusa bez vozača na putu počelo je u avgustu 2022. Kroz kontinuirano "duboko učenje", vozačke veštine automatizovanih autobusa dignute su na nivo vozača sa dve ili tri godine vozačkog iskustva, saopštila je kompanija.

Sa brzinom koja se održava na oko 30 km na sat, autobusi imaju kapacitet od više od deset ljudi. Dva velika ekrana u vozilu prikazuju holografske slike stanja na putu u realnom vremenu.

Hefej je sproveo niz pilot projekata inteligentnog transporta i inteligentne logistike, uključujući inovacijski park tehnologije autonomne vožnje. Poslednjih godina, Kina je pokrenula niz politika za promovisanje razvoja i komercijalizacije tehnologija za vožnju bez vozača.

Izvor: 021.rs/Beta
Foto: New China TV - YouTube/PrintScreen

autobus bez vozačaautobusi bez vozačaHefejkina