VELIKI IZAZOV: Šta se dešava sa našim organizmom kada naglo otopli usred zime?

Meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje. Gotovo polovina svetske populacije pati od problema koje izazivaju promene vremena, ističe profesor dr Tomislav Jovanović.

- U ovom periodu godine uobičajeno visoka temperatura sa značajnim brojem sunčevih sati je veliki izazov, ali i benefit za ljudski organizam svih životnih dobi. Benefit koji nikako ne smemo svesti na ekonomski u smislu uštede energenata. Upravo zbog toga nastaju pozitivne promene u organizmu uz naravno nužno ispunjenje uslova boravka na otvorenom bez vetra i na direktnom uticaju sunčevih zraka. Trenutni vremenski uslovi smanjuju potrebu sa sekrecijom hormona kore nadbubrežne žlezde, čime čuvaju rezerve i mogućnost odgovora na eventualno nove izazove - kaže profesor Jovanović.

Kako dodaje, visokom ambijentalnom temperaturom, mogućnošću boravka izvan zatvorenog prostora i direktnim izlaganjem sunčevim zracima stimuliše se lučenje endorfina i serotonina, koji sa svoje strane ostvaruju učinke na promenu raspoloženja. Otuda je, kaže, važna je fizička aktivnost, šetnja i boravak na svežem vazduhu koja značajno doprinosi očuvanju zdravlja.

- Neminovno je i upozorenje o potrebi kontinuiranog nastavka potojeće terapije i nikako samoinicijativno njeno menjanje i 'prilagođavanje' uslovima - naglašava doktor.

Profesor Jovanović, kaže da period od 11 do 16 časova, najoptimalnije temperature adekvatno obučeni u obući prilagođenoj za šetnju treba iskoristiti boravkom izvan zatvorenog prostora. Hodanje prilagođeno životnoj dobi i zdravstvenom stanju revitalizuje organizam i podstiče niz imunoloških procesa.

Uz šetnju dobar pratilac voda

Profesor Jovanović savetuje da roditelji sa najmlađima treba da iskoriste lepo vreme za šetnje.

- To ima poseban učinak na psihofizičko stanje i dodatni stimulus za najmlađe u stimulaciji faktora rasta i razvoja. I na kraju pri izlasku na otvoreno, u prostor sa što manje buke i više sunca i čistog vazduha obavezan pratilac je voda - ističe profesor Jovanović.

On naglašava da je boravak na otvorenom uz direktnu izloženost sunčevim zracima uz čistu vodu imperativ.

- Vitamin C u preporučenim dozama, D3 i magnezijum u ovim vremenskim uslovima potrebno je redovno uzimati sa hranom prilagođenom vremenskim uslovima - savetuje profesor Jovanović.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

organizamvitamin dzima