SVETA TEČNOST: Ulje za krunisanje kralja Čarlsa osveštano u Jerusalimu

Ulje koje će biti korišćeno tokom krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg je osvešteno u Jerusalimu na ceremoniji u crkvi Hristovog groba. Patrijarh Teofil Treći i anglikanski nadbiskup u Jerusalimu Hosam Naum su osveštali ulje od maslina iz dva maslinjaka na Brdu maslina, u manastiru Marije Magdalene i manastiru Vaznesenja.

Masline su presovane nedaleko od Vitlejema i namirisane su susamom, ružom, jasminom, nerolijem, benzoinom, cimetom, sivim ćilibarom i cvetom pomorandže.

Kralj će biti krunisan na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 6. maja.

Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi je izjavio da je "počastvovan i zahvalan Njegovom blaženstvu patrijarhu Teofilu Trećem i nadbiskupu Hosamu Naumu što su osvetili ulje koje će biti korišćeno za krunisanje Njegovog veličanstva kralja".

Velbi je posebnu zahvalnost izrazio patrijarhu Teofilu Trećem za sveto ulje koje odražava kraljevu ličnu porodičnu vezu sa Svetom zemljom i podsetio da su od drevnih kraljeva do današnjeg dana monarsi krunisani uljem sa, kako je rekao, "tog svetog mesta", prenosi Beta.

Sveto ulje za krunisanje kralja Čarsla (74) je poput onog korišćenog za krunisanje kraljice Elizabete Druge 2. juna 1953. godine, a formula je stara stotinama godina. Čarlsova baka, princeza Alisa od Batenberga, je sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi Svete Marije Magdalene na Brdu maslina. Kralj je bio na njenom grobu tokom posete Izraelu 2020. godine.

Izvor: Politika.rs/Beta
Foto: BBC.com/PrintScreen

jerusalimkralj čarlskralj Čarls IIIKralj Čarls Trećikrunisanje kraljamaslinovo uljesveto ulje