PRAZNIK MIMOZE ZA PAMĆENJE: Karneval oborio rekord, Toni Cetinski oduševio publiku

Ovogodišnji, 54. Praznik mimoze bio je za pamćenje, baš kao i završnica najveće novske fešte. Prošlog vikenda je Herceg Novim prodefilovalo oko 800 karnevalista, usledilo je tradicionalno spaljivanje krnevola Fjaka Južinovića, a potom sjajan koncert Tonija Cetinskog.

Šesti Mimozin karneval oborio je rekord po broju učesnika, kao i zemalja iz kojih dolaze. U Herceg Novi su stigli karnevalisti iz Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije, BiH, Hrvatske, a prvi put i iz Italije i Grčke.
Usledilo je Suđenje Krnevolu, Fjaku Južinoviću, optuženom za sve nevolje koje su Herceg Novi i njegove građane zadesile u protekloj godini, pomno praćeno od strane brojnih okupljenih građana i gostiju.

- Novska publika je odlična. Zapamtio sam jako dobro scene iz prvih redova, publiku koja zna sve tekstove, šta čovek može više poželeti nego publiku koja učestvuje, deli i vraća emociju - kazao je Cetinski osvrnuvši se na svoj poslednji koncert u Herceg Novom, takođe na Prazniku mimoze, 2017. godine.

- Ne valja praviti velike pauze, valjalo bi da vas malo češće posećujem, jer stvarno se svaki put nekako osećam kao kod kuće - poručio je kroz osmeh.

Foto: Miloš Samardžić

Ovim programom i koncertom je na najlepši način zaključen 54. Praznik mimoze, na kojem je tokom proteklih 16 dana održano na desetine kulturnih, zabavnih, dečijih i sportskih događaja koji su bili odlično posećeni. Međutim, atmosfera Praznika mimoze trajaće u Herceg Novom još neko vreme. Programi odloženi zbog kiše, vesela dečija Cvetna povorka i atraktivna trka karića "Karotrc" najavljeni su za naredni vikend, 11. i 12. marta, a potom sledi i događaj "Flower power" 1. aprila.

Organizatori Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture "Herceg-fest" i Turistička organizacija Herceg Novi.

U Turističkoj organizaciji Herceg Novi su prezadovoljni 54. Praznikom mimoze, kako programom, tako i posetom, kazala nam je direktorica, Milja Vitorović.

- Prvog vikenda preko 30.000 gostiju, prednjače gosti iz Srbije, zatim Republike Srpske, Makedonije, a tu je i Zapadna Evropa jer su nam hoteli još uvek puni i do 80 odsto ispunjenosti - kaže Vitorović.

Kako navodi, iako je kiša omela održavanje "Winter flower" događaja, druga sedmica Mimoze ponudila je gostima fenomenalne kulturne programe, koncert Zvonka Bogdana, a klizalište i Park mimoze pokazali su se kao sjajna novina na festivalu. Najavljujući događaj koji je zakazan za novi datum, 1. aprila, Vitorović je izrazila nadu da je ovo početak dugogodišnje saradnje sa Exit festivalom.

- Sam naziv događaja je promenjen iz 'Winter flower' u 'Flower power'. Slavićemo dolazak proleća, buđenje prirode. Upravo toga nam je nedostajalo kako bismo upotpunili taj predsezonski period i zapravo smanjili taj problem sezonalnosti - poručila je Vitorović.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Vuk Ilić / Miloš Samardžić / Zvezdana Kujović

crna gorakarnevalPraznik mimozetoni cetinski