KUVANJE JE VELIKI IZAZOV: Koje greške najčešće pravite u kuhinji?

Kuvanje je veliki izazov, jer iziskuje veštinu, vreme, koncentraciju, ali i ljubav. Nažalost, ne snalaze se svi dobro u kuhinji, pa vam u nastavku predočavamo situacije i greške koje se dešavaju čak i najboljim kuvarima, iz kojih možete mnogo da naučite.

Kuvanje testenine u maloj količini vode

Kada kuvate testeninu, važno je da koristite dovoljnu količinu vode. U suprotnom, testenina bi mogla da bude presuva, zapečena ili da se zalepi za lonac.

Posoliti na kraju

U nekim starim receptima možete naći savet da je so najbolje dodati po ukusu i to na kraju kuvanja. Kada bismo se pridržavali ovog saveta, verovatno bi nam hrana uvek bila dosta posoljena, te tako možemo pokvariti obrok. Prava stvar koju treba da uradimo jeste da sipamo so, kada dodajemo i druge začine, i da jelo isprobavamo s vremena na vreme.

Razbijanje jaja u istoj posudi

To bi moglo da bude skupa greška. Ako se jedno jaje pokaže pokvarenim, rizikujete da pokvarite sva ostala. Savetuje se da se jaja razbijaju u malim činijicama i ako ustanovite da nijedno nije pokvareno, spojite ih i nastavite da ih mutite.

Pretrpavanje tiganja ili lonca

Preopterećivanje namirnicama može imati nekoliko posledica. Na primer, ako meso ostane zbijeno, može da se stvori mnogo vlage. Osim toga, kako temperatura pada, stvara se para, stoga se hrana kuva umesto da se peče ili prži. Ako trenutno nemate posudu odgovarajuće veličine, najbolje je da kuvate u delovima.

Ne znaju kakav ukus se može dobiti od određenih količina belog luka

Beli luk važi za začin snažnog mirisa i ukusa, ali malo ko zna da se njegov ukus može menjati u zavisnosti od načina primene. Na primer, ako ga izrendate, ukus će biti prodorniji. Ako ga iseckate i to na sitno, lakše će se ispeći i isrpžiti. U slučaju da želite da zadržite samo malu notu ukusa belog luka, tokom kuvanja dodajte nekoliko celih čenova.

Izvor: Tuzlanski.ba
Foto: Ilusrtracija/Freepik.com

greške u kuhinjigreške u kuvanjukuhinjakuvanje