STRUČNJACI OTKRIVAJU: Pet namirnica pomoći će vam da očuvate štitnu žlezdu

Normalno funkcionisanje štitne žlezde je neophodno za održavanje zdravlja celog organizma. Kada ne radi kako treba, dolazi do povećanja ili smanjenja telesne težine, poremećaja u menstrualnom ciklusu, a kada se dugo ne leči i do hipertenzije i dijabetesa. Ishrana svakako ima svog udela u celokupnom zdravlju ove žlezde, a ove namirnice lekari preporučuju.

Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova su izuzetno dobre za zdravlje. Ali za štitnu žlezdu, treba povećati unos brazilskih oraha i lešnika jer su prepuni selena koji podstiče zdravo funkcionisanje štitne žlezde. Odlični su i kao užina na poslu, zato ponesite sa sobom kesicu i grickajte kad osetite pad energije.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi poput mleka, sladoleda i jogurta su bogati jodom. Ako telo ima manju količinu joda, to može dovesti do povećanja štitne žlezde i ovo stanje je poznato kao struma. Zato je važno da u svoju ishranu uključite mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kako biste organizmu osigurali dovoljne količine joda.

Školjke

Samo 85 grama škampa sadrži više od 20 odsto preporučenog dnevnog unosa joda. Zato se njihova konzumacija posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa štitnom žlezdom.

Sveža jaja

Jaja se nazivaju superhranom i u slučaju štitne žlezde izuzetno su korisna jer sadrže i jod i selen u dobrim količinama. Da biste izvukli maksimalnu korist od jaja, jedite i žumanca i belanca. Ipak, treba obratiti pažnju na način pripreme jaja zbog holesterola. Najdijetalnija su kuvana i poširana jaja, a najopasniji omleti, naročito ako imaju dodatke kao što je slanina. Lekari tvrde da je količina od jednog jajeta dnevno potvrđena kao apsolutno bezbedna čak i za srčane bolesnike.

Pečena riba

Ribe kao što su brancin, losos, ili smuđ su prepune omega-3 masnih kiselina kao i selena, koji smanjuju upale i pomažu u pravilnom upravljanju funkcionisanjem štitne žlezde.

Izvor: Lepa&Srećna
Foto: Ilustracija/Freepik.com

jajamlečni proizvodiorašasti plodovipečena ribaškoljkeštitna žlezda