STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Bliži se upis u osnovne škole, ubrzati zdravstvene preglede dece

Bliži se upis dece u prvi razred osnovne škole, pre čega je neophodno da se u Domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu, podsećaju nadležni za školstvo.

Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista.

Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" sa Palilule Aneta Jovanović kaže da pregled traje između 20 minuta i pola sata i da on obuhvata oftalmološki pregled, pregled ORL specijaliste, fizijatra, logopeda, stomatologa.

- Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečije paralize, protiv malih boginja, zaušaka i ruvele i daje se potvrda za upis u prvi razred - rekla je ona.

Prema njenim rečima potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi, a direktno obrazovnim ustanovama, prenosi Tanjug.

- Mi svake godine na Gradskoj opštini Palilula upisujemo između 1.500 i 1.600 dece, od januara meseca smo počeli sa lekarskim pregledima i oko trećine pregleda je urađeno, a imaju vremena jer upis kreće prvog aprila - rekla je Jovanovićeva.

Ističe da je trenutno u dečijim respiratornim ambulantama povećan broj pregleda, ali da se u poslednjih nedelju dana smanjila učestalost infekcija.

- Ali ih još uvek ima kao i stomačnog virusa, a preventivni pregledi se kontinuirano obavljaju u toku cele godine - rekla je Jovanovićeva.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Aneta Jovanovićđacilekarski pregledipredškolska decaškolaupis u školu