SAVETI EKSPERATA: Koliko dugo bi trebalo koristiti otvorenu bočicu parfema?

Prilikom odabira parfema trebalo bi da uzmete u obzir razne note unutar mirisa, kao što su cvetne, voćne, drvene... Isto tako, stručnjaci napominju da bi trebalo da uzmete u obzir hemiju svog tela. Jednostavno rečeno, parfemi mogu drugačije mirisati na drugim ljudima. Da biste utvrdili da li će vam miris odgovarati, vaš zglob ili lakat su najbolje mesto za prskanje parfema.

Da li parfem ima rok trajanja?

Dok većina kozmetičkih proizvoda ima rok trajanja, neke bočice parfema nemaju. U proseku, proizvođači mirisa napominju da bočica parfema može trajati jednu do tri godine. Ali ovaj broj je samo procena.

Ipak, istina je da kada jednom otvorite bočicu parfema, sat otkucava. Kada prskate parfem, kiseonik ulazi u samu bočicu, što vremenom menja miris. Uprkos tome, dugotrajnost parfema možete da produžite tako što ćete ga adekvatno čuvati dalje od toplote i sunčeve svetlosti.

Stručnjaci predlažu stavljanje parfema na tamno mesto ili u frižider.

- Kada se parfem kreira postoji proces koji se zove maceracija u kojem treba da odstoji u alkoholu neko vreme pre nego što se smatra spremnim za prodaju. Na kraju krajeva, ovo garantuje da će vaš parfem trajati godinama pod povoljnim uslovima - rekao je stručnjak za mirise Timoti Han za "Bustle".

Nažalost, poznato je da neki mirisi, uključujući citruse i belo cveće, imaju kraći vek trajanja. Isto važi i za čiste mirise ili mirise bez alkohola. S druge strane, začinski, drveni i mirisi vanile će trajati duže jer je manja verovatnoća da će oksidirati.

Ako niste sigurni da je vaš parfem istekao, poprskajte ga na papir i pomirišite ga. Ako je miris slabiji verovatno je da je pri kraju roka. Ako vam je parfem istekao i nastavite da ga koristite, nema razloga za brigu. Nije baš uobičajeno da osoba ima neželjenu reakciju na parfem koji mu je istekao.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bočica parfemadugotrajnost parfemamirisimirisne noteotvorena bočica parfemaparfemparfemirok trajanjarok trajanja parfema