DA STEKNE NEOPHODNO ISKUSTVO: Španska princeza Leonor ide na trogodišnju vojnu obuku

Princeza Leonor i potencijalna španska prestolonaslednica proći će trogodišnju vojnu obuku počev od avgusta, izjavila je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles.

Ona je nakon sastanka Vlade navela da, kao i u svim parlamentarnim monarhijama, prestolonaslednik "mora da ima vojno iskustvo", preneo je Rojters.

Španska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala tokom protekle decenije, uglavnom povezanih sa bivšim kraljem Huanom Karlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea, navodi britanska agencija.

Felipeova najstarija ćerka Leonor (17) u oktobru puni 18 godina i ona je prva u naslednom redu, izuzev ako se ne rodi muški naslednik, a za njom sledi njena sestra Sofija.

- U dogledno vreme, glavnokomandujući oružanim snagama biće žena, a poslednjih godina ulažemo veoma značajne napore da inkorporiramo žene u oružane snage - rekla je Robles.

Prvu godinu školovanja princeza će provesti na vojnoj akademiji u Saragosi, zatim će ići u pomorsku školu, a studije će završiti na Generalnoj vazduhoplovnoj akademiji.

Huan Karlos je abdicirao zbog slučaja poreske prevare koji uključuje članove kraljevske porodice i nakon skandala oko njegovog putovanja u Afriku u lov na slonove u vreme kada je Španija prolazila kroz duboku recesiju.

Bivši monarh živi u Abu Dabiju od avgusta 2020. godine, kada je napustio Španiju nakon što je u toj zemlji i Švajcarskoj otvoreno nekoliko istraga o navodnim prevarama, koje su kasnije obustavljene.

Izvor: Tanjug
Foto: casarealtv - YouTube/PrintScreen

Princeza Leonoršpanijašpanska princezavojna obuka