DEVET NAJČEŠĆIH: Koje greške dame čine prilikom depilacije voskom kod kuće?

"Manje je više" je filozofija koja važi i kada je reč o nanošenju voska za depilaciju. Dovoljan je tanki premaz preko dlačica. Sve više od toga će samo napraviti nered i rezultirati intenzivnim bolovima.

Ne depilirate se u pravo vreme

Vreme igra veliku ulogu kada je reč o depilaciji, jer ne želite to da uradite prerano ili prekasno. Dlačice moraju da budu određene dužine, barem pola centimentra, pre nego što se odlučite za depilaciju voskom kod kuće.

Uradite li to kad su prekratke, rizikujete bolno iskustvo. S druge strane, preduge dlačice se mogu lomiti tokom depilacije, pa vam koža neće biti glatka koliko biste želeli.

Ne obraćate pažnju na temperaturu i konzistenciju voska

Bez obzira da li koristite mikrotalasnu pećnicu za zagrevanje voska ili poseban grejač, morate da pazite na konzistenciju i temperaturu. Ono što želite jeste vosak koji nije previše tečan ni prevruć, a savršen je onaj teksture poput sirupa i topao na dodir.

Ne razmišljate o koži pre početka depilacije

I dobro pripremljena koža je ključan deo procesa depilacije. Način pripreme zavisi od vrste voska koji ćete koristiti. Postoje šećerni vosak i voskovi koji se proizvode od smole.

Sa tečnošću na bazi šećera najbolje je da operete kožu i uklonite masnoće i prljavištine, kako bi vosak bio delotvorniji, ali to ne vredi za vosak napravljen od smole. Stavljanje prirodnog ulja na koži u tom slučaju bi umanjilo bol.

Pijete kafu ili alkohol

Možda ste odlučili da popijete čašu vina pre same depilacije. To nije dobra ideja. Alkohol, ali i kofein, mogu uzrokovati osetljivost kože.

Radite to u vreme menstrualnog ciklusa

Tokom menstrualnog ciklusa koža je osetljivija. Ginekološkinja Kristin Greves objašnjava da je to zbog promene stanja hormona. Ono što se obično događa tokom menstrualnog ciklusa je nizak nivo estrogena koji koži daje punoću, debljinu i zaštitu. Zato je bolje da depilaciju ne radimo tokom menstrualnog ciklusa, već to učinite pre ili nekoliko dana kasnije.

Nanosite previše voska

"Manje je više" je filozofija koja važi i kada je reč o nanošenju voska za depilaciju - dovoljan je tanki premaz preko dlačica. Sve više od toga će samo napraviti nered, depilacija će više boleti, a moguće je da se ni dlačice neće dobro ukloniti.

Presporo povlačite traku

Kada je reč o depilaciji voskom kod kuće, najbolje je da sledite metodu "1, 2, 3, sad" i naglo povucite. Presporo uklanjanje traka može uzrokovati jaču bol i možda neće iščupati sve dlačice.

Pokret skidanja trake mora biti brz, a nije loše ni zamoliti nekog bliskog za pomoć, posebno kad depilirate osetljive delove poput bikini zone.

Ne koristite obe ruke

Osim brzine povlačenja trake, važno je i da dobro zategnete kožu kako bi rezultat bio dobar, a bol manja. Dakle, u trenutku kad krenete da povučete traku, drugom rukom zategnite taj deo kože.

Ne brinete o koži nakon depilacije

Nega kože je neophodna kada se depilacija radi kod kuće. To podrazumeva razne pilinge, a u slučaju da se desi da imate ostatke voska nakon depilacije, nanesite malo ulja na taj predeo.

Potom kožu premažite gelom ili drugim sredstvom za hidrataciju, poput aloa vere. Takođe, bilo bi najbolje da neko vreme izbegavate izlaganje kože vreloj vodi kako biste smanjili mogućnost iritacije.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

depilacijadepilacija voskomnega koževosak