Osmaci danas i sutra polažu probnu malu maturu - šta ih čeka na ispitu?

Učenici osmog razreda sutra će u 12 časova, u okviru probnog završnog ispita polagati test iz matematike, dok će u subotu u devet časova rešavati test iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11 i 30 radiće test iz izabranog predmeta.

Polaznici trećeg ciklusa programa Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih sutra će polagati u 12 sati jedinstven test koji sadrži zadatake iz srpskog/ maternjeg jezika, matematike i zadatke iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

- Cilj organizovanja probnog završnog ispita je da se vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu, kao i simulacija procesa završnog ispita, gde učenici prolaze kroz utvrđene procedure (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo) - navodi se u uputstvu Ministarstva prosvete koje je poslato direktorima osnovnih škola, u koje je Danas imao uvid.

Što se tiče same organizacije, preporuka je da svi osmaci polažu ispit u jednoj prostoriji u svojoj školi (fiskulturna sala, školski hol, svečana sala i slično) ili tako što su raspoređeni u dve, tri velike prostorije (kombinacija hol – svečana sala, hol – fiskulturna sala).

Izuzetno, ukoliko nije moguće organizovat sprovođenje završnog ispita na ovaj način, đaci mogu da budu raspoređeni po učionicama u svojoj školi, a ukoliko iz nekog razloga ni to nije moguće, predviđeno je da se ispit održi u jednoj prostoriji u obližnjoj srednjoj školi ili drugom objektu (sportska hala, dom kulture i slično).

Pravilo je da udaljenost između klupa u kojima sede učenici, u svakom smeru treba da bude najmanje 1,2 metra.

U svakoj klupi treba da sedi po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu.

Tokom pripreme prostorija u kojima će biti sproveden probni završni ispit, klupe se numerišu tako što se na svaku zalepi papir sa rednim brojem.

Osim rednog broja klupe, na naznačenom papiru istaknut je izabrani predmet koji učenik polaže, kao na primer 13. istorija.

Redni broj klupe odgovara rednom broju učenika sa jedinstvenog spiska učenika poređanih po azbučnom redu i na kome je naznačen izabrani predmet za koji se učenik opredelio pored imena svakog učenika, navodi se u uputstvu školama.

Za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kojima se pri polaganju završnog ispita pruža odgovarajuća podrška, prostor za polaganje ispita prilagođava se vrsti podrške koja se pruža učeniku.

Testovi se rade pod šifom, a novina je da će ove godine šifre koje će dobiti svaki učenik biti desetocifrene.

Svi testovi se pregledaju u školi, a rezultati se ne objavljuju na internet stranici obrazovne ustanove.

- Škola, u cilju unapređivanja postignuća učenika i postizanja boljih rezultata na završnom ispitu, koristi rezultate učenika sa probnog završnog ispita u planiranju rada u narednom periodu. Sugerišemo nastavnicima da se prilikom analize rezultata probnog završnog ispita i davanja povratne informacije učenicima rukovode ključnim principima formativnog ocenjivanja – jasna i precizna procena postignuća i angažovanja učenika, kvalitet blagovremene povratne informacije i smernice za dalje učenje - navode iz Ministarstva, uz napomenu da rezultati probne male mature treba da posluže i za pravljenje plana pripremne nastave za završni ispit.

Osmaci će završni ispit polagati od 21. do 23. juna. Probni završni ispit polagaće oko 64.747 učenika.

Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Izvor: Danas Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

mala maturamaturaprobna maturatest