ANA BRNABIĆ PORUČUJE: Država će nastaviti da podstiče rađanje dece, da porodica jača

- Vlada Srbije će se truditi da u narednom periodu održi kontinuitet podrške rađanju dece, kao i kroz direktne subvencije za ljude koje imaju decu, jer je porodica garant opstanka društva i države - poručila je premijerka Ana Brnabić na prvoj nacionalnoj konferenciji o porodici "Srbija – naša porodica".

Ana Brnabić je navela da sve što država radi kroz povećanje plata i penzija, otvaranje novih radnih mesta i drugih ulaganja nema smisla ukoliko se ne učini nešto da se veći broj dece rađa i time obezbedi da Srbija opstane i bude jača.

- Investiranje u zdravstvo, nove škole, kulturu i podizanje Srbije, to nema nikakvog smisla ukoliko ne učinimo nešto da nas ima više i time obezbedimo da Srbija opstane i da u budućnosti bude jača, a ključ toga je u broju rođene dece i jačini naših porodica. Sve što mi kao Vlada Srbije radimo je ustvari pronatalitetna politika - poručila je Brnabićeva.

Navela je da su sve pronatalitetne mere koje država donosi kao direktnu podršku rađanju, poput subvencije za stanove i davanje novca za prvo, drugo, treće i četvrto dete samo bonus i da su najvažnije aktivnosti države na poboljšanju kvaliteta života građana jer to doprineti i većem rađanju dece.

- Ako budemo imali bolji kvalitet života imaćemo sve više dece. Trudićemo se da kao Vlada održimo kontituitet sve većeg ulaganja i u sisteme podrške direktne subvencije za ljude koji imaju decu - rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da je od 1. januara roditeljski dodatak povećan za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta.

Ukazala je i da država pruža podršku građanima da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju, podsećajući da su ta prava proširena od 2018. godine, a prošle godine tri puta uvođenjem neograničenih pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete, povećanjem broja pokušaja za drugo dete, podizanje starosne granice za žene sa 43 na 45 godina života.

- Hvala na iniciranju ovakve konferencije, kao narod i država treba više da govorimo o ovoj temi. Ponosna sam što smo zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uspeli napornim radom da ovu temu nametnemo kao najvažniju temu našeg društva - rekla je Brnabićeva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Ana Brnabićdecaosnivanje porodiceporodicapronatalitetne mereroditeljski dodatakroditeljstvosubvencijevantelesna oplodnjazasnivanje porodice