Povodom Svetskog dana Roma nastupiće bend "KAL – Rock´N´Roma"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog strateškim aktom Vlade Republike Srbije prvi put započinje tradiciju obeležavanja najznačajnijeg nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, a to je Svetski dan Roma.

Svetski dan Roma biće obeležen nizom programa i aktivnosti koje će se održati 8. aprila 2023. godine sa početkom u 12.00 časova u Somboru, u sali Skupštine grada (zgrada Županije, Trg cara Uroša 1, Sombor).

Romska kultura biće predstavljena na savremen i edukativan način, ukazujući na značaj i doprinos romske populacije u našoj državi, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke. Romi su poznati kao izuzetno profesionalni muzičari, a romska kultura prisutna je kao inspiracija u mnogim kulturama širom sveta.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, svojim nastupom predstaviće se romski bend "KAL – Rock´N´Roma". Nastup će biti održan u Velikoj sali Gradske kuće (trg Sv. Trojstva 1, Sombor), sa početkom u 20 časova.

KAL – Rock´N´Roma, ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom i popom donosи jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda. Grupa je nastala 1996. godine i od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima.

Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006.), Radio Romanista (2009.) i Romologija (2013.).

Za KAL i Radio Romanistu, produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Andervorld (Underworld), Snou patrol (Snow patrol), Kjur (Cure), Džemirokvaj (Jamiroquai).

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik. Za film Emira Kusturice – "Crna mačka, beli mačor", Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu "Bubamara" koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine. Muzika koju pravi nosi u sebi balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano.

Program događaja možete pogledati ulaskom na link.

Izvor: Promo
Foto: Promo

"KAL – Rock´N´Roma"bendkoncertMinistarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalognacionalna manjinanacionalni praznikSkupština grada Somborasvetski dan romavlada republike srbije