Otvoren konkurs za NIN-ovu nagradu, izabrane nove članice žirija

Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović nove su članice NIN-ovog žirija. Najbolji roman objavljen tokom 2023. godine na srpskom jeziku odabraće sa Milenom Đorđijević, Goranom Кorunovićem i Žarkom Svirčev, saopšteno je iz NIN-a.

Tamara Mitrović (Beograd, 1971) diplomirala je na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bila je novinarka kulture na TV Studio B i ART televiziji.

Od 2012. urednica je Кnjiževnog programa Doma kulture Studentski grad, gde je na tribinama koje organizuje razgovarala sa oko pet stotina pisaca iz zemlje i regiona.

U okviru izdavačke delatnosti DКSG, uredila je i objavila petnaest knjiga od 2017. godine, od kojih su neke dobile značajna priznanja.

Osnovala je književnu nagradu za najbolju nefikcijsku knjigu, koju će DКSG ove godine dodeliti peti put, i pokrenula književni festival "PostNINovske čarolije" koji svakog januara predstavlja najznačajnije romane iz prethodne godine. Na ovom festivalu je za pet godina govorilo sto pedeset pisaca i književnih kritičara.

Violeta Stojmenović (Požarevac, 1980) diplomirala je na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je i doktorirala (modul: Nauka o književnosti).

Od 2003. radi u Narodnoj biblioteci Bor, gde u poslednjih nekoliko godina uređuje i vodi književne i druge programe. Od 2014. uređuje i Beležnicu, časopis biblioteke.

Član je redakcije časopisa Bibliotekar Bibliotečkog društva Srbije i urednica triju zbornika stručnih radova sa Biblioneta. Prikaze i eseje objavljivala je u Poljima, Кulturi, Letopisu Matice srpske, Dometima, Кoracima, veb-časopisu Eckermann, na portalu Radničke komune LINКS, u Danasu i drugim časopisima i listovima. Živi i radi u Boru.

Iz NIN-a su pozvali izdavače i autore da svoje romane, napisane na srpskom jeziku i prvi put objavljene tokom 2023. godine, pošalju u šest primeraka na adresu NIN-a (Cetinjska 1, IV sprat, poštanski fah 41, 11000 Beograd).

Spisak primljenih izdanja redovno će biti ažuriran na sajtu nedeljnika NIN, a žiri će, po običaju, krajem godine, dati komentar aktuelne romaneskne produkcije, te načiniti širi, uži i najuži izbor. Sredinom januara 2024. saopštiće konačnu odluku.

Do tog trenutka, aktuelna laureatkinja biće književnica Danica Vukićević. Ona je u januaru nagrađena za roman Unutrašnje more, u izdanju kuće Nojzac.

Izvor: n1info.rs/N1 Beograd
Foto: NIN

članovi žirijaknjiževnostnajbolji roman godinenedeljnik NINNIN-ova nagradaotvoren konkurs