Srpski film prikazan u Njujorku, Marina Abramović i Čarli Kaufman na premijeri

Američka premijera filma "Da li ste videli ovu ženu" autora Matije Gluščevića i Dušana Zorića održana je na prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku.

Srpsko ostvarenje prikazano je u Muzeju moderne umetnosti MoMA i u prostoru Walter Reade Theater (Lincoln Center), a premijeri filma prisustvovali su Marina Abramović i oskarovac Čarli Kaufman (Charlie Kaufman) scenarista filmova "Being John Malkovich", "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" i "Im Thinking of Ending Things".

Nastao kao zajednički projekat muzeja MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra, festival New Directors/New Films pokrenut je sa idejom da prikaže filmove autora u usponu, a svoja debitantska ostvarenja u Njujorku su tokom godina prikazivali Pedro Almodovar, Spajk Li, Giljermo del Toro, Luka Gvadanjino, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Agnješka Holand...

Producentkinja filma Čarna Vučinić je, uoči američke premijere, rekla da je velika čast što se jedan srpski film našao u izboru najboljih debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

- Ovo je veoma značajno dostignuće za celokupnu domaću kinematografiju, a očekujemo da će otvoriti vrata i za dalju distribuciju filma u Americi - naglasila je producentkinja.

Razgovori posle projekcije filmova u Njujorku su organizovani u saradnji sa Udruženjem za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti u BiH - Kontakt.

- Zadovoljstvo nam je što smo ostvarili saradnju sa mladim umjetnicima iz Srbije koji se kroz svoj rad bave bitnim temama kao što je status žene u savremenom društvu u kojem i dalje dominira patrijarhat. Sigurna sam da ovaj film nikoga ne ostavlja ravnodušnim i divno je što će publika širom svijeta imati priliku da se upozna sa radom ovih talentovanih mladih ljudi koji su glasni zagovarači promjena u našim društvima - istakla je direktorka udruženja Narcisa Cvitanović.

Svetska premijera filma "Da li ste videli ovu ženu" održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji.

Film je do sada prikazan na nekoliko festivala u svetu i dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku i nagrade Grand Prix Aleksandar Saša Petrović na 28. Festivalu autorskog filma.

"Da li ste videli ovu ženu" je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković.

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay

Čarli KaufmanČarna VučinićDa li ste videli ovu ženuDušan Zorićfilmmarina abramovićMatija GluščevićMuseum of Modern Art (MoMA)New directors/New filmsWalter Reade Theater (Lincoln Center)