Novi biomarkeri za rano otkrivanje Alchajmerove bolesti

Istraživači u bolnici Huašan Univerziteta Fudan u Šangaju identifikovali su novi biomarker krvi koji može pomoći lekarima da dijagnostikuju Alchajmerovu bolest u ranoj fazi.

Kroz studiju velikog obima koja je uključila preko 800 učesnika, istraživači su otkrili da je u plazmi glijalni fibrilarni kiseli protein (GFAP) značajno veći u uzorcima krvi pacijenata sa Alchajmerovom bolešću nego kod osoba koje nisu obolele, piše Sinhua.

Ju Đintai, vodeći istraživač studije, rekao je da se nivo GFAP u plazmi povećavao sa progresijom bolesti i dostigao vrhunac u fazi demencije zbog Alchajmerove bolesti. Što je još važnije, takvo povećanje nivoa proteina se dešava u pretkliničkoj fazi.

- Kod pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti postoji dug latentni period pre nego što se pojave klinički simptomi. Ako se pacijentima bolest dijagnostikuje metodama detekcije u pretkliničkoj fazi, može se postići rana intervencija i odložiti napredovanje bolesti - rekao je Ju.

Alchajmerova bolest je nepovratan, progresivni poremećaj mozga koji polako uništava pamćenje, veštine razmišljanja i sposobnost izvršavanja jednostavnih zadataka.

Prema rečima Jua, kada se dijagnostikuje na osnovu kliničkih simptoma i slikovnih indikatora, bolest se možda već razvila do srednjeg i kasnog stadijuma. Stoga se mnoga nedavna klinička ispitivanja fokusiraju na programe prevencije bolesti, koji zahtevaju identifikaciju populacije u riziku od Alchajmerove bolesti.

- Biomarkeri krvi su se pokazali jednostavnim, neinvazivnim i pogodnim za pacijente u ranoj dijagnostici Alchajmerove bolesti - rekao je Ju, naglašavajući važnost studije.

GFAP u plazmi se pojavio kao biomarker kod neuroloških poremećaja, ali je njegova korisnost za dijagnozu i predviđanje Alchajmerove bolesti ostala nejasna.

- Ova studija je dokazala da može poslužiti kao dijagnostički i prediktivni biomarker za bolest - rekao je istraživač.

Rezultati studije objavljeni su u međunarodnom časopisu Clinical Chemistry početkom marta.

Izvor: Danas.rs, Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay

Alchajmerova bolestbiomarkeriistraživanjeJu Đintainaučnicirano otkrivanje bolestiUniverzitet Fudan