NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJEN "HEROJ HIDRATACIJE": Pet razloga zbog kojih bi trebalo da koristite glicerin

Kad je koži neophodna pojačana vlaga, najčešće posežemo za hijaluronskom kiselinom, kremom sa ceramidama ili skvalenom.

Ipak, ma koliko da su navedeni sastojci delotvorni, postoji jedan koji je finansijski pristupačniji i obezbeđuje blistavu kožu. Reč je o glicerinu, supstanci koja se nalazi u većini kozmetičkih proizvoda.

Šta je glicerin?

Glicerin je hidratantni sastojak u proizvodima za negu kože na bazi vode, uključujući hidratantne kreme, serume, losione... Bistra, gusta tečnost se pravi sintetički ili se dobija od biljaka ili masti koja se izdvaja prilikom pravljenja sapuna.

Dermatolog Den Belkin iz Njujorka podseća da glicerin omogućava koži da zadrži vodu, zbog čega se naziva "herojem hidratacije".

- Naročito je efikasan u privlačenju vode iz vazduha i čini da koža izgleda glatkije - kaže Belkin.

Da bi većina ovlaživača funkcionisala, mora da postoji visok nivo vlage u vazduhu kako bi sastojak povukao vodu. Ali, dermatolog Belkin objašnjava da glicerin može da privuče vodu i kad je nivo vlage nizak.

Prednosti upotrebe glicerina

1. Sprečava gubitak vode unutar slojeva kože

- Glicerin sprečava gubitak vode u koži, što omogućava da prirodna ulja neguju kožu - kaže dermatolog Elizabet Haušmand iz Dalasa.

Može da stigne do dermisa i da povuče vlagu tako da koža iznutra bude hidririrana.

2. Odličan je za piling

- Sa proizvodima na bazi glicerina koža ostaje hidrirana još dugo posle upotrebe ovog sastojka - kaže njujorški dermatolog Šerin Idris.

Glicerin pomaže u zaštiti kože od dehidratacije izazvane agresorima iz vazduha. Hemijski piling na bazi glicerina je odličan, jer koža ostaje hidrirana, a uklanja mrtve ćelije sa površine.

3. Bezbedan je

Glicerin je pogodan za negu kože i nekomedogen je, što ga čini bezbednim za sve tipove kože. Izvanredno hidrira i kožu koja je sklona aknama, rozacei i ekcemima, jer ne iritira.

Ipak, ukoliko ste skloni aknama, štedljivo koristite glicerin, u suprotnom koža može da postane masna.

4. Omekšava kožu

Većina proizvoda sadrži od pet do 10 odsto glicerina. Koncentracije ispod 50 odsto omogućavaju glicerinu da ispolji emolijentna svojstva, odnosno da omekša kožu. Veće koncentracije glicerina u proizvodima za negu rezultuju lepljivom teksturom.

- Proizvodi za negu kože koji sadrže glicerin mogu značajno da poboljšaju izgled grube i suve kože - navodi dermatolog Haušmand.

5. Sprečava osećaj zategnutosti kože

U preparatima za čišćenje kože glicerin sprečava uklanjanje prirodnih ulja, a to opet sprečava osećaj zategnutosti i suve kože.

Takođe, glicerin može da pomogne apsorpciju drugih sastojaka, a posebno lipida.

Izvor: Ona.telegraf.rs/Harper's Bazaar
Foto: Ilustracija/Freepik.com

glicerinhidracijahidracija kožehidratacijahidratacija kožehidratantne kremekožaliceneganega koženega lica