PREURANJENI PUBERTET: Kako ga prepoznati i na šta roditelji treba da obrate pažnju?

- Postoji sekularni trend, pa se granica početka puberteta kod devojčica pomera sa nekadašnjih 9 na 8 i kod dečaka sa 13 na 12-11 godina. Mogući uzroci su: povećanje telesne mase kroz detinjstvo, mala porođajna masa za gestacionu dob i faktori sredine (korišćenje plastičnih proizvoda, aditivi) - objašnjava prof dr Vera Zdravković, pedijatar, endokrinolog Univerzitetske dečije klinike.

Kako prepoznati preuranjeni pubertet?

Prema rečima profesorke Zdravković, pubertet kod devojčica počinje pojavom žlezdanog diska u dojkama. Može se primettiti kao ispupčenje ili kao tvrdlina koja se može napipati. Kao i svako žlezdano tkivo, na grublji dodir i pritisak je bolno, pa se devojčica može požaliti na bol.

- Ova pojava označava pojavu puberteta ili samo njegovu varijantu, uvećanje dojki. Roditelji ne treba da se plaše da je u pitanju malignitet ili bilo koja promena dojke koja zahteva hitno ispitivanje. Pojava žlezdanog tkiva dojke između treće i šeste godine zahteva upućivanje dečjem endokrinologu u okviru narednih 3 meseca - ističe sagovornica.

Ona dodaje da kod devojčica se do kraja druge godine mogu primetiti uvećane dojke, koje potiču od hormona u toku trudnoće, savetuju se uobičajene redovne kontrole kod nadležnog pedijatra. Nije potrebno dete upućivati dečjem endokrinologu ukoliko su se javile još u novorođenačkom periodu.

- Znoj specifičnog, adultnog mirisa se javlja u okviru pripreme tela za pubertet i normalna je pojava, koja ukoliko je izolovana, ne iziskuje pregled dečjeg endokrinologa - kaže endokrinolog dr Zdravković.

Na šta posebno roditelji treba da obrate pažnju?

- Pojava žlezdanog tkiva dojki je u okvirima očekivanog, ako se javi nakon sedme godine, a pre trinaeste godine života. Ukoliko roditelji primete pojavu dojki ranije, devojčica ima ubrzanje rasta u poslednjih 6-12 meseci, glavobolju, probleme sa vidom, savetuje se da se jave svom pedijatru - ističe ona.

Prema njenim rečima, retko pubertet počinje pojavom pubične maljavosti pre devete godine kod devojčica i pre desete godine kod dečaka. Ukoliko postoji i ubrzanje rasta, neophodan je pregled pedijatra.

- Kod devojčica koje su punije ili su rođene male za gestaciono doba, može se javiti maljavost u pubičnom i aksilarnom predelu. Ova pojava najčešće zahteva samo praćenje rasta i razvoja, a o tome će odlučiti pedijatar uz eventualnu konsultaciju dečjeg endokrinologa - objašnjava dr Zdravković.

Značaj sistematskog pregleda

- Sistematski pregledi se obavljaju jednom godišnje i osim merenja visine i mase, procenjuje se i stadijum puberteta. Neke promene može uočiti samo lekar i proceniti njegov značaj, te spadaju u preventivu i rano prepoznavanje eventualnih poremećaja - objašnjava endokrinolog.

Ona dodaje da pedijatri poznaju faze rasta u različitim životnom dobima, te mogu pravovremeno posumnjati na prevremeni pubertet ukoliko nastupi ubrzanje rasta.

Uticaj ishrane i uopšte društva na rani pubertet

Prema rečima endokrinologa dr Zdravković, prekomerna ishrana povećava telesnu masu, masne ćelije i utiče na lučenje hormona leptina, koji daje signal da je devojčica spremna za pubertet i funkciju reprodukcije. Povećanje leptina utiče na lučenje hormona u hipotalamusu, hipofizi i jajnicima da luče polne hormone, koji dovode do razvoja sekundarnih seksualnih karakteristika i uvećanja jajnika i materice.

- Posledica je da gojazne devojčice ranije ulaze u pubertet, a mršave devojčice, koje imaju poremećaj ishrane kasne sa pubertetom. Za razliku od devojčica, gojazni dečaci kasnije ulaze u pubertet jer povećanje masnog tkiva negativno utiče na hipotalamus i hipofizu i odlaže lučenje testosterona - navodi dr Zdravković.

Za razliku od preuranjenog kada je vreme za normalan pubertet?

- Normalan početak puberteta kod devojčica je nakon 8. godine, a kod dečaka nakon devete godine. Početak i tempo puberteta su u skladu sa onim kakav je bio kod roditelja - kaže doktorka.

Psihička zrelost i pubertet

Dr Zdravković ističe da najveći problem kod prevremenog puberteta je što devojčica izgleda kao žena, a nije psihički zrela, te može biti izložena riziku od seksualnog zlostavljanja.

Rast i razvoj tokom puberteta

- Devojčice izrastu najviše pre i na početku pubereteta, a nakon prve menstruacije se rast značajno usporava i završava nakon dve do tri godine. Dečaci počinju da rastu tek pred kraj puberteta, tako da počinju da rastu kasnije, imaju veći prirast u rastu, ali i rastu duže nego devojčice - navodi doktorka.

Ona dodaje da zbog svega navedenog ispitivanje niskog rasta treba započeti pre početka puberteta.

Savet i preporuka za roditelje

- Ukoliko imate bilo kakve dileme, obratite se nadležnom pedijatru. Ukoliko dete redovno vodite na sistematske preglede, pedijatar če proceniti i stadijum puberteta. Ako primetite pojavu dojki pre sedme godine ili uvećanje testisa kod dečaka pre devete godine, javite se na pregled kod pedijatra - navodi sagovornica.

Lečenje prevremenog puberteta

Dr Zdravković kaže da rani početak puberteta može dovesti do niže visine u adultnom dobu. Ukoliko je potrebno, dečji endokrinolog će preporučiti terapiju za privremeno zaustavljanje puberteta.

- Ova terapija dovodi do smanjenja lučenja polnih hormona i usporenja progresije ranog puberteta. Terapija se prekida kada dete dostigne određenu biološku zrelost, a nakon toga dolazi do nastavka pubertetskog rasta i razvoja - navodi prof dr Vera Zdravković, pedijatar endokrinolog.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

početak pubertetapreuranjeni pubertetpubertet