ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Brokoli poboljšava zdravlje creva i sprečava brojne bolesti

Naučnici su otkrili da molekul u brokoliju stupa u interakciju sa sluznicom tankog creva i sprečava napredovanje bolesti, što je napredak koji baca više svetla na to kako široko priznata "superhrana" poboljšava zdravlje creva.

Prethodne studije pokazale su zdravstvene prednosti konzumiranja brokolija, uključujući smanjenje rizika od bolesti poput različitih vrsta kancera i dijabetesa tipa dva.

Novo istraživanje, objavljeno nedavno u časopisu "Laboratory Investigation", otkrilo je da brokoli sadrži specifične molekule koji se vezuju za receptore creva kod miševa, štiteći sluznicu tankog creva, prenosi "Independent".

- Naše istraživanje pomaže da se otkriju mehanizmi kako brokoli i druga hrana imaju koristi za zdravlje miševa, a verovatno i ljudi. Ono pruža jake dokaze da povrće kao što su brokoli, kupus i prokelj, treba da bude deo zdrave ishrane - rekao je Geri Perdju, koautor studije sa Pen Stejt univerziteta u SAD.

Poznato je da zidovi tankog creva dozvoljavaju korisnim supstancama poput vode i hranljivih materija da prođu u telo dok sprečavaju ulazak čestica hrane i bakterija koje bi mogle da naškode.

Posebne ćelije u crevima, kao što su enterociti koji apsorbuju vodu i hranljive materije – ćelije koje luče zaštitni sloj sluzi, i Panetove ćelije koje dovode do sekrecije digestivnih enzima, pomažu u održavanju ove zdrave ravnoteže.

U studiji, naučnici su hranili eksperimentalnu grupu miševa ishranom koja je sadržala 15 odsto brokolija, što je ekvivalentno oko 3,5 šoljica dnevno za ljude, a kontrolnu grupu miševa hranili su tipičnom laboratorijskom ishranom bez brokolija.

Kada su istraživači analizirali tkiva životinja otkrili su da miševi koji nisu hranjeni brokolijem nisu imali AHR aktivnost, što je rezultiralo izmenjenom funkcijom crevne barijere.

To je dovelo do smanjenog vremena tranzita hrane u tankom crevu, smanjenog broja takozvanih peharastih ćelija i zaštitne sluzi, smanjenja Panetovih ćelija i smanjenog broja ćelija enterocita.

- Zdravlje creva miševa koji nisu hranjeni brokolijem je ugroženo na različite načine za koje se zna da su povezani sa bolešću - rekao je dr Perdju.

On je dodao da "njihovo istraživanje ukazuje na to da se brokoli i verovatno druga hrana mogu koristiti kao prirodni izvori AHR liganda i da ishrana bogata ovim ligandima doprinosi otpornosti tankog creva".

Nova otkrića ukazuju na to da dijetetski znaci koji se prenose preko aktivnosti AHR mogu potencijalno da "preoblikuju metabolički repertoar creva", rekli su naučnici.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestibrokolicrevadijabetesishranaistraživanjetanko crevozdravljezdravlje creva