SUVA KOŽA VRATA: Vodič za pravilnu negu često zapostavljenog dela tela

Da li ste se ikada zapitali kako se neguje suva koža vrata? I da li je ovaj deo tela uopšte sastavni deo vaše rutine nege?

Ako ste počeli da primećujete suvu kožu na vratu, ne paničite — to je zapravo vrlo česta pojava. Kao prvo, koža na ovom konkretnom delu tela je mnogo tanja od, recimo, kože na našem licu. Naš vrat ima tanji dermis, koji se sastoji od kolagena. Iz tog razloga postoji manje kolagena i manje strukturne podrške, što ovo delikatno područje sklonije boranju. Pored toga, naš vrat takođe ima manje lojnih žlezda, što ovo čini područje sklonijim isušivanju. I povrh svega toga, verovatno ne dajete površini vrata negu koju zaslužuje. Naime, uobičajeno je da ljudi obraćaju manje pažnje na vrat kada obavljaju rutinu nege kože,

Velike su šanse da ste već pripremili savršenu rutinu za negu kože lica – sada je vreme da uradite isto za područje ispod. Pošto je naša koža na vratu tako tanka, važno je da dobijete neku pomoć od krema i seruma punih sastojaka za jačanje. Niste sigurni odakle da počnete? Mi vam priskačemo u pomoć!

Suva koža vrata i pravilna nega

Kada su kreme u pitanju, što gušće to bolje

Hronična dehidratacija je znak da vaša kožna barijera nije toliko jaka koliko bi mogla biti. Jedan pravac akcije? Ojačajte ga gustom kremom ili uljem. Ova konzistencija će pomoći da se zadrži vlaga i spreči dalji gubitak vode. Korišćenje ulja odmah nakon kupanja ili tuširanja pomaže u smanjenju suve kože i upale.

Suva koža vrata i glicerin

Pazite na sastojke za negu kože koji imaju lekoviti efekat. Hidrantni sastojci poput glicerina, hijaluronske kiseline i ceramida pomažu u jačanju i podržavanju barijere vlage u koži u borbi protiv suve, iritirane kože.

Koristite ovlaživač vazduha

Vaše okruženje može delovati kao stresor za vašu kožu. I ne govorimo samo o vremenu napolju – ovo se odnosi na vaš stan, spavaću sobu i druge prostore u kojima provodite većinu svog vremena. Tokom hladnijih zimskih meseci, suva toplota u zatvorenom prostoru i nizak nivo vlažnosti u vazduhu uzrokuju da se sadržaj vode skine sa naše kože. Dodavanje vlage u vazduh u našim domovima pomaže da se ovo minimizira. Jednostavno dodavanje ovlaživača može biti totalna promena igre, na našu sreću, postoje čak i neki koji su i efikasni i da se estetski uklope u vaš dom.

Preskočite pilinge

Kada osetite bilo koju vrstu nelagodnosti na koži, poslednja stvar koju želite da uradite jeste da je dodatno pogoršate. Iako može biti primamljivo pokušati da uglačate fleke koje se ljuskaju, tvrdimo vam da će to samo pogoršati stvari. Klonite se fizičkog pilinga, jer to može ubrzati simptome iritacije. Odlučite se za nežnija sredstva za pranje tela koja vam neće oguliti kožu.

Suva koža vrata može biti posledica parfema

Mnogi od nas prskaju parfem jednom (ako ne i više puta) dnevno. Međutim, ako ste skloni da nanesete miris na vrat, to bi mogao biti izvor problema. Miris može biti iritantan po kožu. Nanošenje parfema na vrat je čest uzrok suvoće i iritacije. Parfem često sadrži alkohol, koji isušuje, i naravno miris, koji je čest uzrok kontaktnog dermatitisa. Usvojite drugačiji pristup primeni, kao što je prskanje odeće.

Uključite sastojke protiv starenja u svoju rutinu

Kao što smo ranije spomenuli, koža na našem vratu ima manje kolagena od kože lica, zbog čega je često prvo mesto na kome se pokazuju znaci starenja. Jedan sastojak koji može pomoći? Peptidi. Kada se nanose na područja kao što je vrat, peptidi pomažu koži da signalizira da proizvodi kolagen. Ovo može pomoći da se minimizira pojavljivanje finih bora.

Retinoidi su takođe heroji protiv starenja. Ovo je važno dodati vašoj rutini nege kože vrata jer su glavni sastojak koji pomaže u proizvodnji kolagena i smanjenju finih bora. Međutim, važno je da vodite računa o nivou intenziteta formula za kojima posežete. Retinoidi se ne podnose dobro na vratu, zato budite oprezni da ga uzimate polako dok vaša koža ne izgradi toleranciju. Počnite sa nežnijim formulama.

Izvor: Lepota i zdravlje
Foto: Ilustracija/Freepik.com

borekolagenkoža vrataneganega kože vratapilingstarenjevrat