Nj. E. Hami Aksoj: Primetan je uzajamni porast turističkih poseta od 50 procenata između Turske i Srbije

Nj. E. Hami Aksoj, ambasador Turske u Srbiji, tokom online konferencije "Summer 2023" rekao je da se turistička saradnja između naše dve zemlje prepoznaje po porastu broja turista:

- Prošle godine je 360 hiljada srpskih turista boravilo u Turskoj, što je uvećanje od 50 procenata. Ta brojka korenspodnira sa rastom iz godine u godinu koji je takođe 50 procenata i koji, zapravo, predstavlja i porast turskih turista koji posete Srbiju i kojih je bilo nešto više od 125 hiljada.

On se osvrnuo i na brojke koje se tiču ove godine i koje su obećavajuće:

- U prva dva meseca ove godine više od 26 hiljada turista iz Srbije posetilo je Tursku. Ovo je istinski ohrabrujući početak za 2023. godinu.

Kao direktne razloge povećanja ovih brojki ambasador Turske navodi brojnost letova na mnoštvo destinacija.

- Između Istanbula i Beograda imamo, na nedeljnom novou, dvadeset jedan let preko 'Turkish Airlines', dok ih je šesnaest preko 'Air Serbia'. Takođe, 'Air Serbia' ima letove iz Niša i Kraljeva dva puta nedeljno. Kada je reč o 'Pegasus Airlines', postoje 4 leta nedeljno između Beograda i anatolijskog dela Istanbula. Prošlog meseca je 'Air Serbia' pokrenula direktan let između Beograda i Ankare, dok je ovog meseca pokrenuta linija između Izmira i Beograda. Trenutno postoji 57 regularnih letova između naših zemalja koji idu na različite destinacije. Ovo je izuzetno postignuće koje će povećati broj turista na obe strane - reko je on.

Kada je reč o interesovanjima naših turista vezanim za Tursku, Nj. E. Aksoj kaže da se ona više ne odnose isključivo na more.

- Pozdravljamo činjenicu da se turisti iz Srbije ne fokusiraju samo na morske destinacije kao što su Alanja ili Kušadasi, već i na kulturološke destinacije kao što je Kapadokija.

Ambasador Turske završio je svoje izlaganje uverenjem da će ova godina biti uzajamno uspešna za turizam obe zemlje.

Snimak cele konferencije možete pogledati OVDE.

Foto: Goran Zlatković

color media communicationsHami AksojsrbijaSummer 2023turska