STOMATOLOZI OTKRIVAJU: Da li bi nakon preležane bolesti trebalo da promenimo četkicu za zube?

Stomatolozi su podelili par saveta šta bi trebalo da uradite sa četkicom za zube nakon preležane bolesti.

Preporuka je da nakon preležane bolesti očistite prostor u kome živite. Možete da skinete čaršave, operete odeću i obrišete sve površine. Ovo može da vam pruži ne samo mir, već može da vas oslobodi zaostalih klica.

Ali šta je sa priborom za ličnu higijenu, na primer, četkicom za zube? To je verovatno predmet koji je imao najdirektniji kontakt sa vašom bolešću, preko pljuvačke i kompletne usne duplje.

Opšta preporuka je da zamenite četkicu za zube nakon što ste preležali bolest. Prema mišljenju dr Gerija Luija, dečijeg stomatologa iz Kalifornije, ovo je posebno važno ako imate posla sa infekcijama kao što su oralni herpes, grip, upala grla i prehlada, piše HuffPost.

Klice mogu da žive na četkici za zube između 24 sata i nekoliko nedelja, u zavisnosti od specifične vrste bolesti ili bakterije. Na primer, virus gripa može da traje na četkici za zube do tri dana, prema mišljenju stručnjaka sa Stomatološkog koledža Džordžija. Takođe postoji mali rizik od ponovne infekcije, tako da je bolje da budete sigurni, nego da dođete u situaciju da se ponovo razbolite.

Stručni saveti za dobru higijenu četkice za zube tokom i nakon bolesti:

Slobodno koristite istu četkicu za zube dok ste bolesni

Zdrav razum vas može navesti da mislite da će upotreba iste četkice za zube kada ste bolesni produžiti bolest, ali to zapravo nije tačno.

- Možete da koristite istu četkicu za zube dok ste bolesni sve dok ne ozdravite kada bi trebalo da je promenite - rekla je stomatolog dr Loren Beker.

Međutim, ona je dodala da bi trebalo da budete oprezni kada je u pitanju pasta za zube, posebno ako je delite sa drugim članovima domaćinstva. Možda ne bi bilo loše da koristite sopstvenu pastu za zube kako biste izbegli da klice pređu sa četkice za zube ukućana ili se nasele u samu tubu paste za zube.

Ne držite četkice za zube prekrivenu

Jedan od važnih saveta je da ostavite četkicu na otvorenom, odnosno da je ne prekrivate kapicama namenjenim za četkice ili da ih ne držite u zatvorenoj kutiji.

- Većina bakterija koje žive na vašoj četkici za zube umire u prisustvu kiseonika - rekao je pedijatar dr Harvi Karp i dodao da "kada se vaša četkica za zube osuši, većina bakterija je iskorenjena".

Ako četkicu za zube pokrijete, broj bakterija u njoj može da bude veći nego u slučaju kada je ostavite na otvorenom.

Dezinfikujte četkicu za zube umesto da je bacite

Ako ne želite da bacite četkicu za zube, možete da se odlučite da je sami dezinfikujete. Stomatolog dr Dejvid Frank rekao je da se "četkica za zube može natopiti antibakterijskom tečnošću za ispiranje usta, rastvorom sode bikarbone, rastvorom sirćeta, kao i sredstvom za čišćenje proteza".

Ne kuvajte nijednu četkicu za zube. Ako je električna, uklonite glavu sa baze pre dezinfekcije.

Za svakodnevno čišćenje četkice za zube, dr Beker je preporučila "da je stavite pod mlaz tople vode, istrljate palcem duž dlačica četkice i ponovo je isperite, ali pod mlazom vrele vode, pa je ostavite da se osuši na vazduhu".

Promenite četkicu za zube svaka tri meseca, i češće ako ste bolesni

Stomatološka udruženja predlažu zamenu četkica za zube svaka tri meseca zbog istrošenih vlakana i nagomilavanja mikroba tokom vremena. Isto važi i za električne četkice za zube. Međutim, ako ste bolesni, trebalo bi četkicu da promenite i ranije.

- Kada menjate četkicu za zube po potrebi, koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima, jer je ona najbolja za čišćenje vaših zuba i desni - rekla je dr Beker.

Ako smatrate da zamena četkice za zube nakon bolesti nije dovoljna, razmislite o razgovoru sa stomatologom o sledećim koracima. On će moći da vam predloži oralne antiseptike i druge proizvode kako biste bili sigurni i zdravi.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestčetkica za zubedesnizubi