UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Tri prolećne namirnice obezbeđuju veliku količinu energije

Kupovina i priprema sezonskog voća i povrća bogatog nutritijentima bi trebalo da postane mesečna rutina svake porodice.

Voće i povrće je najbolje jesti u sezoni jer je baš tad u jeku svoje svežine najbogatije hranljivim materijama. Kako bi ste olakšali svoju nedeljnu nabavku, uvrstite sledeće predloge u svoju listu za kupovinu.

Proleće je doba kada se priroda budi i kada pijačne tezge izgledaju najprivlačnije. Naročito dominiraju nijanse zelene boje. Baš zbog toga, tri zelene namirnice idealne su za ovo doba godine.

Brokoli

Prema brojnim studijama, brokoli smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja tako što snižava nivo holesterola. Odlićan je sastojak mnogih dijeta što ga čini idealnom prolećnom namirnicom kada se već uveliko spremamo za leto. Najblje je da brokoli blago obarite i posolite i tako jedete kao prilog ribi ili nekom mesu, ali od brokolija možete da pravite i ukusne krem čorbice.

Mladi luk

Ova namirnica posebno se preporučuje osobama sa dijabetesom, jer ima snažno dejstvo kao antioksidans zato što poseduje vitamine A i C. Pospešuje sintezu kolagena, pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, što je osnova čuvanja gustine kostiju. Malo je poznato da sadrži i fluor koji jača zube.

Kivi

Kivi je prepun antioksidanasa i sadrži više vitamina C nego ostali citrusi, pa zbog toga predstavlja idealno voće modernog doba jer ublažava nervozu i uznemirenost. Odličan je izvor kalijuma i vlakana. Osobe koje su veoma osetljive na UV zračenje, treba da konzumiraju kivi. Lutein iz kivija (koji takođe sadrže brokoli i spanać) ima ulogu zaštitnog filtera od štetnog zračenja.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

brokolienergijakivimladi lukprolećeprolećne namirnicevitaminizdravljezeleno povrćezeleno voće