PRONAĐEN ARSEN: Zagađenje oko termoelektrane Kolubara

Na četiri mesta oko termoelektrane Kolubara A nađene su prekomerne količine izuzetno otrovnog arsena. Osim njega na 17 lokacija je zabeleženo prisusutvo teških i otrovnih metala poput žive, nikla, kandijuma, kadmijuma, žive, cinka, hroma. Građana koji su tužili TE Kolubara A je sve manje jer umiru od raka.

U pitanju su podaci Elektroprivrede Srbije koji su prosleđeni Agenciji za zaštitu životne sredine, a po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je uputio advokat porodica koje žive u okolinu rudnika.

- Zabrinjavaći podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da zagađenje koje dolazi iz termolektrane Kolubara A. Još nemamo podatake o tačnim koncentracijama, ali imaomo podatke o tome gde su prekoračene vrednosti. Ono što je najopasnije je to da su na četiri lokacije prekoračene remedicione vrednosti za arsen. Da bi arsen koji se nalazi u uglju, došao u zemlju prvo u mora da ode u vazduh, pa onda pada na ljude pa na zemlju - kaže advokat Sreten Đorđević na konferenciji za medije u Medija centru.

Ona navodi da sudski proces traje već dve i po godine, a da je na početku procesa bilo 16 porodica, dok je danas taj broj 14, jer su dve osobe preminule od raka.

- Tamo ljudi masovno umiru od raka. Svi klijenti žive od nekoliko desetina do nekoliko stotina metara od Kolubare A. Prema izveštaju kontaminirano zemljište je i dva – dva i po kilometara dalje. Bebe se rađaju sa opstruktivnim bronhitisom, a lekarske komisije savetuju roditeljima da se odsele. Očekujem da reaguje ministarstvo zdravlja, da izbavi ove ljude.

On navodi da je obaveza EPS da ovo zemljište registruje u katastar kontaminiranih lokacija Republike Srbije, a da umesto toga i pored dokaza o zatrovanom zemljištu pokušavaju da negiraju očigledno.

Svetska zdravstvena organizacija svrstava arsen u faktore koji značajno ugrožavaju zdravlje stanovništva, a kontaminaciju vode arsenom među značajne probleme današnjice. Arsen je element koji je široko rasprostranjen u prirodi i može se naći u formi neorganskog ili organskog arsena. Neorganska forma je izuzetno toksična dok organska jedinjenja uglavnom pokazuju manju toksičnost i ranije su se koristila i za lečenje nekih bolesti, poput sifilisa. Većina jedinjenja neorganskog i organskog arsena je bez mirisa i specifičnog ukusa. Zbog toga ga ne možemo primetiti ukoliko se nalazi u hrani, piću ili vazduhu, zemlji.

U zavisnosti od koncentracije arsena i dužine konzumacije takve vode dolazi do sledećih zdravstvenih problema, izazvanih trovanjem arsenom su: bolovi u stomaku, vrtoglavica, povraćanje, dijareja, kancer, kardiovaskularni problemi, bolovi u mišićima.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Agencija za zaštitu životne sredinearsenelektroprivreda srbijeTE Kolubarazagađenje