PREPOZNAJTE IH NA VREME: Koji znaci ukazuju na aritmiju?

Aritmija je stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta. Iako je obično bezopasna, može da bude i kobna.

Postoje mnoge vrste abnormalnih srčanih ritmova – u rasponu od 300 otkucaja u minuti do ispod 60 otkucaja u minuti. Ako mislite da patite od aritmije, pročitajte znakove koji bi mogli da potvrde vaše sumnje.

"Leptirići" u grudima

Kardiolog dr Ajaz Sultan kaže da je glavni znak upozorenja na aritmiju - lupanje srca. Palpitacije mogu da stvore osećaj "leptirića" u grudima.

Srce preskače otkucaj

Takođe možete da osetite kao da vam je srce preskočilo ili propustilo otkucaj.

Ovaj simptom prouzrokuju signali koji se javljaju sa pogrešnog mesta u pogrešno vreme, prouzrokujući da srce lupa van ritma.

Bol u grudima

Grudi mogu da budu stegnute ili bolne zbog abnormalnih otkucaja srca. Osećaj može da se proširi na leđa i ruke.

Iako uzrok može da bude bezopasan, može da se javi i, na primer, gorušica, takođe može da bude i posledica aritmije ili srčanog udara.

Aritmija mora da se leči jer može da dovede do ozbiljnih problema kao što su srčani zastoj ili moždani udar.

- U zavisnosti od prirode i porekla aritmije, lečenje može da uključuje medicinsko lečenje, kardioverziju ili invazivni oblik istraživanja ili lečenja - kaže dr Sultan i naglašava da je najvažnije posavetovati se sa lekarom ako ste zabrinuti za svoje zdravlje.

Vrtoglavica

I vrtoglavica može da bude znak aritmije. Kada srce ne funkcioniše ispravno, ostatak tela, uključujući mozak, možda neće dobiti dovoljno krvi.

Kratak dah

Kratkoća daha česta je kod osoba s aritmijom. Ovaj simptom može da uključuje osećaj nedostatka daha, stezanje u grudima i osećaj umora nakon hodanja.

Nesvestica

Iznenadni gubitak svesti često je prvi znak nepravilnog rada srca. Oboleli obično nisu dugo u nesvesti, samo nekoliko sekundi ili minuta.

Ali, stručnjaci upozoravaju da je to ozbiljan simptom i da bi oni koji često padaju u nesvest ili imaju druge simptome trebalo da posete lekara.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

aritmijaaritmijebol u grudimakratak dahlupanje srcemoždani udarnesvesticaotkucajiotkucaji srcasrčani udarsrcevrtoglavicaZDRAVLJE SRCA