NAKON 70 GODINA ČEKANJA NA PRESTO: Krunisan kralj Čarls (VIDEO)

Britanski kralj Čarls danas je krunisan u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju verske službe i slavlja. Krunisan je zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom. On je postao 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine.

Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži naslednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše "Skaj njuz".

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa III počela je prepoznavanjem, odnosno činom u kome se kralj predstavlja svim kardinalima (kongregacija), odnosno čin u kome će ga oni prepoznati kao "nesumnjivog kralja". Taj čin vodio je kentberijski biskup. Nakon prepoznavanja kongregacija je odgovorila: "Bože, čuvaj kralja Čarlsa". Nakon toga počeo je čin davanja zakletve.

Nadbiskup od Kenterberija tražio od kralja Čarlsa da potvrdi da će poštovati zakon i Englesku crkvu tokom svoje vladavine. Kralj je potom stavio ruku na Sveto Jevanđelje i obećao da će "izvršiti i održati" ta obećanja.

Izvor: Blic.rs
Foto: BBC World Service - YouTube/PrintScreen

Čarls IIIkraljkralj čarlskralj Čarls IIIKralj Čarls Trećikrunisanje kralja Čarlsatop_slidervelika britanija