ČETIRI RAZLOGA: Zbog čega je maženje nakon seksa veoma bitno?

Ženski i muški mozak potpuno su drugačiji, a jedan od primera koji to dokazuje je percepcija seksa i seksualnih aktivnosti. Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem muškarcu se spava, nemojte misliti da tražite previše jer maženje nakon seksa priželjkuje gotovo svaka žena.

Dok muškarci smatraju da su seksualne aktivnosti završile u trenutku kad je žena fizički zadovoljena, ženska percepcija je potpuno drugačija.

Većini žena je za potpuno seksualno zadovoljstvo potrebno i maženje zbog kog će se nakon seksa osećati spokojnom i srećnom.

Baš kao i grljenje, maženje povećava proizvodnju oksitocina u telu, odnosno hormona ljubavi. Njegovo se lučenje pojačava i tokom orgazma, a doprinosi i podizanju raspoloženja i jačanju odnosa među partnerima.

- Intimnost nakon seksa jednako je važna za žensko zadovoljstvo kao i predigra - kaže dr Robin Milhauzen, profeskorka seksualnosti na univerzitetu Gvelf.

Većina žena se nakon seksa oseća ranjivima, a nekoliko minuta intimnog maženja kod žena izaziva osećaj sigurnosti. To je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete da učinite kako biste poboljšali svoju vezu.

Odvojite bar šest minuta da se poigrate s njenom kosom, češkajte je po leđima, poljubite je u obraz ili čelo i dajte joj kompliment o tome kako je dobro biti s njom, predlaže dr Milhauzen i navodi koje su još dobrobiti maženja nakon seksa.

1. Maženje nakon seksa smanjuje nivo stresa

Stres je postao jedna od najgorih bolesti modernog doba, koja na sebe veže bezbroj problema. Hronični stres bi trebalo da prepoznamo i na vreme reagujemo kako bismo spasili svoje zdravlje. Maženje je, smatraju stručnjaci, najbolji, najlakši i potpuno besplatan način da pronađemo unutrašnji mir.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Biological Sciences" tvrdi da oslobađanje oksitocina u telu može da smanji nivo hormona stresa, kortizola. Druga studija objavljena u časopisu "Association for Psychological Science" otkriva da oksitocin može da pomogne u ublažavanju simptoma nelagode.

2. Maženje nakon seksa poboljšava imuni sistem

Osim oksitocina, maženje podstiče telo da stimuliše serotonin i dopamin. Nakon što se to dogodi, sva tri hormona rade usklađeno kako bi zaštitili telo od štetnih infekcija, jačajući tako vaš imuni sistem.

3. Maženje nakon seksa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Redovno maženje nakon seksa može da pomogne u kontroli visine krvnog pritiska. U istraživanju sprovedenom na 59 žena meren im je krvni pritisak pre i nakon grljenja s partnerom. Eksperiment je otkrio ne samo značajno snižavanje krvnog pritiska, već i visok nivo oksitocina u telu.

4. Maženje nakon seksa jača emocionalnu vezu između partnera

Ako želite da zadržite zdravlje i radost u vašoj vezi, morate se više maziti. Nakon seksa su žene posebno ranjive, a muškarcima se spava. Iako ih zbog toga ne možemo kriviti jer je to stvar biologije, treba im objasniti koliko nam maženje znači. Kad im jednom otvorimo oči, verujemo da će nas maziti puno češće.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

emocionalna vezaimuni sistemimunitetkardiovaskularne bolestimaženjemaženje nakon seksaparseksseksualni odnosstres