NEPROMIŠLJENOST GA SKUPO KOŠTALA: Tajlanđanin mora da plati kaznu od 4.500 dolara zbog fotografije piva na Fejsbuku

Sud na Tajlandu izrekao je ljubitelju piva Artidu Sivahansafanu, drakonsku kaznu jer je objavio fotografije piva na svom Fejsbuk profilu.

Tajlandski sud je odredio veoma veliku kaznu od 150.000 bata (4.450 američkih dolara) kao i uslovnu kaznu od šest meseci zatvora zbog kršenja zakona o reklamiranju alkoholnih pića objavljivanjem fotografije piva na Fejsbuku.

Artid Sivahansafan rekao je u ponedeljak da planira da uloži žalbu na svoju osudu u nadi da će promeniti zakon za koji veruje da je nepravedan prema potrošačima i malim preduzetnicima.

Zakon o kontroli alkoholnih pića iz 2008. zabranjuje "reklamiranje ili prikazivanje, direktno ili indirektno, imena ili žiga bilo kog alkoholnog pića". Predviđena je maksimalna kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 500.000 bata (14.560 američkih dolara).

Artid je osuđen u petak od strane suda u Nonthaburiju, severno od Bangkoka, zbog objave na Fejsbuku iz 2020. godine. Početna kazna od osam meseci zatvora i novčana kazna od 200.000 bata (5.820 američkih dolara) smanjena je na uslovnu kaznu od šest meseci i kaznu od 150.000 bahta jer je sud smatrao da je njegovo svedočenje bilo od pomoći, rekao je za "Asošijeted pres".

Supak Ko-it, koordinatorka Beer People-a, grupe koja promoviše liberalizaciju proizvodnje i prodaje piva, prisustvovala je sednici suda i potvrdila detalje kazne.

- Čini se da sud nije razumeo! Artid je napisao post sa aspekta potrošača koji pregleda pivo, a ne nekoga ko ga prodaje, ali sud nije bio zainteresovan za to - rekla je ona.

Tajland reguliše proizvodnju, prodaju i oglašavanje alkoholnih pića, sa ograničenim radnim vremenom, a oglašavanje ili bilo koji drugi prikaz alkoholnih pića uglavnom je zabranjen na svim platformama. Na televiziji su slike alkoholnih pića obično elektronski zamućene.

Kritičari optužuju da propisi, posebno o proizvodnji, nepravedno favorizuju velike etablirane kompanije koje su u vlasništvu nekih od najbogatijih poslovnih porodica u državi.

Artid je rekao da je slobodni prevodilac i da nema nikakvog poslovnog interesa za alkoholna pića, ali da je strastven za zanatsko pivo. Njegova stranica na Fejsbuku, na kojoj je pisao i o tajlandskim i o stranim pivima oko 10 godina, ima više od 70.000 pratilaca.

- Nisam to reklamirao. Nisam podsticao ljude da ga piju. Nisam se zalagao za vožnju pijanom stanju. Govorio sam samo o estetskom aspektu toga. Tajland je zemlja u kojoj je ilegalno da ljudi piju pivo i kažu da je ukusno - rekao je on i dodao:

- Onog dana kada sam čekao odobrenje za kauciju, ušao je čovek osuđen za vožnju u pijanom stanju. Kažnjen je sa 60.000 bata, a ja sam pitao: "Šta? Ja pišem utiske kod kuće i dobio sam kaznu od 150.000 bata".

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholfejsbukkaznanovčana kaznaocenjivanje proizvodaoglašavanje alkoholnih pićapivoreklamiranjetajlandzatvor