U KOM DELU EVROPE ŽIVIMO: 4% ispitanika iz Srbije kaže – u Zapadnoj Evropi

Austrijska kompanija za istraživanje CEPER radila je istraživanje na temu Granice i osećanja: u kom delu Evrope živimo? Ispitanici iz Srbije najvećim delom, 75 odsto, smatraju da žive na Balkanu. Ipak, ima i četiri odsto onih koji su Srbiju označili kao deo - Zapadne Evrope.

Ispitanicima iz deset evropskih zemalja postavljeno je pitanje o tome kojem delu Evrope pripadaju njihove države.

Ponuđeni odgovori su bili: Istočna Evropa, Zapadna Evropa, Srednja Evropa i Balkan.

Većina ispitanika iz šest zemalja saglasila se da je Srednja Evropa njihov matični region i to: 77 odsto Austrijanaca, 68 odsto Čeha, 65 odsto Slovaka, 63 odsto Poljaka, 55 odsto Mađara i 52 odsto Slovenaca, pokazuje CEPER istraživanje.

U Hrvatskoj se 26 odsto ispitanika izjasnilo da su stanovnici Srednje Evrope, a u Srbiji je taj procenat znatno niži: 11 odsto.

- Od svih zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem (a to su Austrija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Rumunija i Bugarska), najviše ispitanika iz Hrvatske smatra da njihova zemlja pripada Zapadnoj Evropi, njih 22 odsto. Uprkos tome što u većini postkomunističkih zemalja postoji izražena percepcija o Austriji kao zapadnoj državi, 77 odsto Austrijaca identifikovalo je svoju zemlju kao srednjoevropsku, a kao zapadnoevropsku samo 13 odsto - navodi CEPER.

Interesantno je da osam odsto ispitanika iz Mađarske smatra da njihova zemlja pripada Balkanu i veruje da je njihova zemlja – kapija Balkana.

- Međutim, čak 28 odsto Slovenaca smatra da njihova zemlja pripada prevashodno Balkanu, što se može povezati sa činjenicom da je Slovenija bila deo nekadašnje Jugoslavije - navodi se u istraživanju.

Foto: PrtSc/CEPERgroup

U Srbiji je 75 odsto, u Bugarskoj 50 odsto i u Hrvatskoj 36 odsto ispitanika svoju zemlju označilo kao deo Balkana.

- Samo je u Rumuniji većina ispitanika izabrala Istočnu Evropu (57 odsto) kao region sa kojim najviše identifikuju svoju zemlju - navodi se u istraživanju.

Kada je reč o Srbiji, naveli smo već – većina (75 odsto) smatra da pripada Balkanu, 11 odsto Srednjoj Evropi, devet odsto je navelo da Srbiju doživljava kao deo Istočne Evrope, dok je četiri odsto smatra da je Srbija – Zapadna Evropa. Jedan odsto ispitanika iz Srbije nije dalo odgovor.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u 10 zemalja srednjoevropskog regiona: u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj. Podaci su, kako se navodi, prikupljeni u periodu od 20. februara do 10. marta 2023. Istraživanje je sprovedeno telefonom (u Srbiji lično) sa 1000 ispitanika u svakoj zemlji. Svi uzorci su reprezentativni prema polu, starosti i tipu naselja.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Austrijska kompanija za istraživanje CEPERGranice i osećanja: u kom delu Evrope živimo?ispitaniciistraživanjejavno mnjenje