SAČUVANA PROŠLOST: Istorijski muzej Srbije iznosi najvrednije predmete dinastija Karađorđević i Obrenović

U godini obeležavanja 60 godina od osnivanja, Istorijski muzej Srbije izložbom "Čekajući stalnu postavku" pred posetioce iznosi najvrednije predmete iz svojih zbirki koji su iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić, koja je autorka izložbe zajedno sa Slađanom Bojković i Tijanom Jovanović Češka, kaže da stručnjaci nastoje da rekonstruišu srednjevekovnu istoriju Srbije i da su zato pozvani spoljni saradnici, vrhunski stručnjaci, inostrani i domaći, da pomognu u realizaciji ovog projekta.

- Istorijski muzej Srbije već više od tri godine, od kad smo dobili zdanje Glavne železničke stanice, pokušava da rekonstruiše srednjevekovnu istoriju. Mi, u našim fundusima, imamo gradju vezanu za 18, 19. i 20. vek, ali vrlo malo imamo srednjeg veka. Sve od srednjeg veka što imamo otprilike se nalazi u našoj arheologiji - rekla je Bojić.

Ocenjujući postavku sjajnom, predsednik Upravnog odbora ovog muzeja Mile Bjelajac smatra da će ova postavka pomoći u rešavanju i pitanja stalnog boravišta Istorijskog muzeja Srbije.

- Želim vam da uživate i u onome što je obnavljanje prošlosti, i u onome što je sačuvana prošlost. Kad kažem sačuvana prošlost, zahvaljujući potomcima ili porodicama vezanim za naše dinastije novog veka, mi smo u prilici da vam pokažemo i na neki način da dotaknete tu istoriju - rekao je Bjelajac.

Posetioci su mogli da vide insignije kralja Petra, njegov plašt, posmrtnu masku kralja Aleksandra i još mnogo toga pošto su svoje funduse otvorili i muzeji u Beogradu i Nišu.

Pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić, koja je i otvorila izložbu, podsetila je da je izložba deo obeležavanja vrednog jubileja, 60 godina od osnivanja Istorijskog muzeja Srbije.

- Izložba pod nazivom 'Čekajući stalnu postavku' prikazuje najznačanije ličnosti i događaje iz nacionalne istorije i svedoči o istrajnosti i žilavosti srpske kulture i državnosti koja je opstajala i razvijala se i u najtežim okolnostima - naglasila je Vanušić.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke – u centralnoj i bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađordjević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske despotovine.

Izvor: Danas.rs, Beta.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

"Čekajući stalnu postavku"Danijela Vanušićdinastija karađorđevićdinastija ObrenovićDušica Bojićistorijski muzej srbijeizložbaMile BjelajacpostavkaSlađana BojkovićTijana Jovanović Češka