UVRSTITE GA U SVOJU ISHRANU: Pekan orah je zdrava užina i odličan izvor nutrijenata

Pekan orah, poznat i kao američki orah, ukusna je namirnica i odličan izvor hranljivih materija.

Punog je ukusa, te je veoma cenjem u kulinarstvu. Nešto je slađi od klasičnog oraha i nema gorčinu po kojoj je orah poznat. Hrskav spolja, a mesnat iznutra - njegova tekstura je takva da se topi pod nepcima, te nema razloga da ga ne uključite u svoje obroke i uživate u svim benefitima koje nudi.

Šta je pekan orah i koje nutrijente sadrži?

Pekan orah pripada porodici oraha i sličnog je izgleda kao običan orah.

Poznat je po svom punom mesnom ukusu, slatkastom šmeku i izostanku gorčine koja je prisutna kod običnih oraha. Baš zato, veoma je cenjen u svetu kulinarstva, te ga profesionalni kuvari često dodaju kao tajni sastojak koji daje poseban ukus svakom jelu.

Osim što se dodaje glavnim jelima, često se konzumira i samostalno, kao zdrava užina. Njegov jedinstven ukus nije jedini razlog zbog koga je ova namirnica popularna. Kod nas je ovaj plod poznat od davnina, a poslednjih godina sve više ljudi interesuje, kako za njegovo uključivanje u ishranu, tako i za uzgoj i sadnice pekan oraha.

Ono što je američki orah dovelo na sam vrh lestvice zdravih i ukusnih namirnica jeste njegov bogat nutritivni sastav.

Makronutrijenti u pekan orasima

Preporučena dnevna doza pekan oraha je oko 28 grama (otprilike 7 celih pekan oraha) i u toj količini on sadrži sledeće makronutrijente:

Proteini - 2.5 g
Masti - 20.5 g
Ugljeni hidrati - 4 g

U 28 grama američkih oraha ima 196 kalorija.

Već prilikom prvog pogleda na tabelu, možemo zaključliti da američki orah u odnosu na druge makronutrijente sadrži veliki procenat masti, čiji najveći deo čine monozasićene i polizasićene masne kiseline, izuzetno zdrave za naš organizam.

Što se ugljenih hidrata tiče - od 4 grama, koliko sadrži jedna porcija, čak 3 grama, zapravo su dijetetska vlakna - nerastvorljiva i rastvorljiva. Iako nisu hranljive materije, vlakna imaju važnu ulogu za ljudski organizam.

Mikronutrijenti u pekan orasima

Jedan od važnih pokazatelja nutritivnog bogatstva određene namirnice jesu mikronutrijenti u koje se ubrajaju vitamini i minerali, preko potrebni našem organizmu za normalno funkcionisanje.

U ukusu američkih oraha možete uživati sa saznanjem da u svoj organizam unosite važne vitamine i minerale!

U preporučenoj dnevnoj dozi od 28 grama, nalazi se:

Vitamin B1 - 16 % preporučene dnevne količine
Bakar - 38 % preporučene dnevne količine
Cink - 12 % preporučene dnevne količine
Magnezijum - 8 % preporučene dnevne količine
Fosfor - 6 % preporučene dnevne količine
Gvožđe - 4 % preporučene dnevne količine

Osim navedenih vitamina i minerala, pekan orasi sadrže i druge nutrijente poput vitamina E, vitamina B2 i B6 u manjim količinama.

Poznato je koliko vitamini i minerali utiču na naše zdravlje, te se sada sigurno pitate koji su to zdravstveni benefiti koje nam donose pekan orasi.

Kako pekan orah utiče na zdravlje - benefiti američkog oraha

Upravo zbog bogatog sastava i nutrijenata koje sadrži, američki orah je zdrava namirnica, naravno, ako se konzumira u optimalnim, odnosno preporučenim količinama.

Zbog visokog sadržaja monozasićenih masnih kiselina, ova namirnica može imati pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, kao i na regulisanje, odnosno smanjivanje lošeg holesterola (LDL).

Takođe, redovna konzumacija pekan oraha može pozitivno uticati na moždane funkcije i poboljšati pamćenje. Zahvaljujući sadržaju vlakana, pekan orasi imaće pozitivnog uticaja na digestivni trakt i pružati osećaj sitosti dugo nakon obroka.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Imlek.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

američki orahishranakrvni sudovilos holesterolmakronutrijentimikronutrijentimoždane funkcijenutrijentipamćenjepekan orahpekan orasisitostvlaknazdrava užinaZDRAVLJE SRCA