DOKTORI OTKRIVAJU: Neobičan simptom može da ukaže na poremećaj štitne žlezde

Štitna žlezda je mala, ali veoma važna žlezda u obliku leptira i nalazi se u prednjem delu vrata.

Ona luči hormone koji kontrolišu način na koji čovek koristi energiju, ali i utiče na skoro svaki organ u telu i kontroliše neke od njegovih najvažnijih funkcija. Neke od njih su disanje, otkucaji srca, probava, ali i raspoloženje, piše "Medline Plus".

Poremećaji štitne žlezde javljaju se kada ona proizvodi previše ili premalo hormona, a to su najčešće hipertireoza i hipotireoza.

Isto tako, ponekad može da bude reč o karcinomu štitaste žlezde, koji se uspešno leči kada se otkrije na vreme.

Neobičan simptom može da ukaže na poremećaj štitne žlezde

Ipak, lekari upozoravaju na jedan od neobičnih simptoma koji bi mogao da ukaže na to da osoba boluje od određenog poremećaja štitne žlezde.

Kako za portal "Real Simple" objašnjava dr Pol Džerod Frenk, pomenuti simptom koji bi retko ko povezao sa poremećajem rada štitne žlezde podrazumeva gubitak, odnosno pojačano opadanje trepavica.

- Dodatni simptomi mogu da variraju, uključujući gubitak ili dobijanje na težini, poteškoće u kontroli temperature, povećan nemir i zatvor, a uopšteno se rešavaju procenom endokrinologa i uzimanjem propisanih lekova - dodaje dr Frenk.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

dobijanje na težiniendokrinologgubitak kilogramahipertireozahipotireozakontrola telesne temperatureopadanje trepavicapojačano opadanje trepavicaštitna žlezda