OPREZNO: Duže dremanje može da poveća rizik za srčani i moždani udar

Osobe koje su dugo spavale poslepodne imale su više hroničnih zdravstvenih problema i veći indeks telesne mase, pokazala studija sa Hardvarda.

Sada se čini da se dremanje može dodati na listu nezdravih, naročito prazničnih navika, osim ako ne odspavate 30 minuta ili manje.

Prema novom istraživanju Harvarda, oni koji duže dremaju tokom dana imaju veću verovatnoću da imaju višak kilograma, visok krvni pritisak i dijabetes. Duža dremka može da poveća rizik za srčani i moždani udar.

Istraživači su ispitali podatke od 3.275 odraslih osoba iz Mursije, španskog regiona.

Prikupili su detalje u vezi sa spavanjem i drugim faktorima životnog stila, a u pitanju su bile osobe koje nisu dremale u toku dana, one koje su dremale kraće od 30 minuta, i one koje su to činile duže od 30 minuta.

Oni su otkrili da su osobe koje su dugo dremale imale veći indeks telesne mase i da su u većem riziku od metaboličkog sindroma – kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti – od onih koji su dremali kratko ili nimalo.

Istraživači su otkrili da je duže dremanje u toku dana povezano sa kasnijim večernjim obrocima i odlaskom u krevet, kao i sa većim unosom kalorija za vreme ručka, ali i sa pušenjem.

Priznali su da još nije poznato da li je samo dremanje odgovorno za prethodnu studiju o pacijentima u Velikoj Britaniji koja je otkrila da gojaznost sama po sebi može da izazove pospanost i potrebu za dremanjem.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo da li je kraće dremanje prednost u odnosu na ono koje duže traje, posebno za pojedince sa navikama kao što su odloženi obroci i raspored spavanja, ili za one koji puše.

Frenk Šir, iz "Harvard Medical School’s Brigham and Women’s hospital", rekao je da ova studija pokazuje važnost razmatranja dužine dremanja i postavlja pitanje da li kratko dremanje može da ponuditi jedinstvene prednosti.

- Mnoge ustanove uviđaju prednosti kratkog dremanja, uglavnom za produktivnost, ali i sve više za opšte zdravlje - dodaje Šir.

Ako buduće studije dodatno potkrepe prednosti kraćeg dremanja, Šir kaže da bi to moglo da bude značajno za otkrivanja optimalnog trajanja dremanja i pomaka u prepoznavanju dugoročnih efekata na zdravlje i povećanje produktivnosti, piše "Daily Mail".

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

dijabetesdremanjedremkagojaznostistraživanjemoždani udaropšte zdravljesrčani udarvisok holesterolvisok krvni pritisak