NEMA JEDNOSTAVNOG ODGOVORA: Da li antibiotici utiču na povećanje telesne težine?

Šta su pokazale studije o povezanosti antibiotika i povećanja telesne težine?

Kako piše "Harvard Health" studija iz 2018. pokazala je da su deca koja redovno uzimaju antibiotike izložena većem riziku od gojaznosti od dece koja uzimaju manje lekova. Sprovedeno je nekoliko studija o povezanosti antibiotika i težine.

Studija iz 2014. sprovedena na miševima otkrila je da su oni koji su bili izloženi antibioticima dobili mnogo više na težini od drugih miševa koji su se isto hranili. Druga studija iz 2011. dokazala je da antibiotici imaju značajan efekat na telesni hormon gladi, koji se zove grelin.

Nekoliko stručnjaka objašnjava za portal "Byrdie" da li postoji povezanost između uzimanja antibiotika i dobijanja kilograma.

Antibiotici utiču na zdravlje creva

Dr Pat Salber navodi da antibiotici imaju efekat na brojne bakterije u crevima ljudi.

- Znamo da te bakterije, zajednički poznate kao mikrobiom, imaju značajne efekte na energetsku homeostazu i kontrolu težine - kaže dr Salber.

Ona dodaje da se još uvek raspravlja o tome kakvi su efekti antibiotika u odnosu na težinu, odnosno dobijanje kilograma. Dr Salber navodi da nema jednostavnog odgovora na pitanje da li antibiotici utiču na dobijanje kilograma.

- Čini se da su antibiotici najnoviji negativci u priči o gojaznosti, ali možda ne deluju sami - dodaje ona.

Antibiotici mogu da prouzrokuju prekomerni rast loših bakterija

Dr Kristofer Kalapai navodi da antibiotici uništavaju probavnu floru i dovode do bakterijske neravnoteže, što je jedan od najčešćih uzroka nadutosti.

- Osim toga, antibiotici mogu da prouzrokuju promenu u navikama pražnjenja creva i apsorpciji hrane i hranljivih supstanci, što može da prouzrokuje osećaj umora ili slabosti - dodaje doktor.

Dr Kalapai naglašava da je važno ne preterivati s upotrebom antibiotika jer to može da ošteti crevne bakterije, mogu da se oštete mitohondrije što onda utiče i na vašu težinu jer je glavni zadatak mitohondrija pretvaranje hrane u energiju, prenosi N1 Zagreb.

- Antibiotici takođe mogu da povećaju nivo grelina u krvi, koji je snažan stimulans apetita - kaže doktor.

Dr Rošini Raj, gastroenterolog navodi da antibiotici ubijaju i mnoge zdrave, dobre bakterije u crevima, što može da izbaci probavni sistem iz ravnoteže i omogući prekomerni rast loših bakterija koje mogu da prouzrokuju povećanje telesne težine.

Loše crevne bakterije mogu da podstaknu žudnju za hranom, glad i upalu, pa mogu da povećaju i količinu energije koja je potrebna vašem telu za probavu hrane, što potencijalno može da rezultira osećajem tromosti i umora.

Dr Raj dodaje da "zbog nedostatka dobrih bakterija, možete da budete više naduti i možeteda imate neredovnu stolicu".

Antibiotici i probiotici

Dr Kalapai navodi da antibiotici mogu da utiču na prirodne organizme u crevima, pa tako mogu da prouzrokuju gljivične infekcije kod nekih ljudi.

Zbog toga je veoma važno da uz antibiotike uzimate i probiotike koji deluju kao balansirajuće sredstvo za kontrolu normalne crevne flore.

Dr Raj se slaže s njim, navodeći da probiotici imaju niz zdravstvenih prednosti.

- Probiotici su povezani sa gubitkom težine zbog svoje sposobnosti da uravnoteže crevne bakterije, poboljšaju probavu, smanje upalu, što rezultira manjom nadutošču, a pomaže i u boljoj apsorpciji hranljivih supstanci iz hrane - objašnjava dr Raj.

On dodaje da su probiotici povezani i sa bržim metabolizmom, pa da pozitivno deluju na imunitet. Raj navodi da su neki ljudi izgubili nekoliko kilograma kada su konzumirali probiotike zbog poboljšanja probave i opšteg zdravlja.

Naravno, pre donošenja bilo kakve odluke, svakako bi trebalo da se konsultujete sa svojim doktorom.

- Ako su antibiotici zaista neophodni, razgovarajte sa doktorom o tome kako održati dobro zdravlje probavnog sistema tokom i nakon lečenja - navodi dr Raj.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

antibioticilekovimetabolizamprobioticitelesna težinavišak kilograma