RECEPT DANA: Semifredo sa jagodama

Sastojci:

- 500 ml biljne slatke pavlake
- 50 ml grčkog jogurta
- 50 g bele čokolade
- 2 jaja
- 130 g kristal šećera
- 1 kesica šećera sa ukusom ruma/burbon vanile

Za voćni krem:

- 500 g jagoda
- sok od pola limuna
- 50 g kristal šećera

Za dekoraciju:

- 3 kašike soka od skuvanih jagoda
- sveže jagode

Priprema:

Za voćni krem jagode oprati, skinuti peteljke i iseći na kolutove. Limun oprati, prepoloviti i iscediti sok od pola limuna. U šerpu staviti voće, šećer i sok od limuna i od momenta kada smesa proključa, kuvati 5 minuta, dok se šećer ne istopi. Voće ispasirati, ali neka ostane i neki krupniji komad. Promešati, skinuti penu i u jednu posudu odvojiti 3 kašike soka koje je voće pustilo, a u drugu posudu odvojiti 5 kašika skuvanog voća. Ostaviti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider.

400 ml slatke pavlake čvrsto izmiksati, dodati grčki jogurt i staviti u frižider. Preostalih 100 ml pavlake posebno izmiksati i staviti u frižider.

Za krem od jaja, umutiti žumanca sa šećerom i rum šećerom/burbon vanilom i staviti u lonac sa duplim dnom da se skuva na pari. Od momenta kada lonac zapišti, kuvati oko 5 minuta, uz mešanje, odnosno dok se krem ne zgusne. Prebaciti u drugu posudu da se pre ohladi. Posebno izmiksati belanca sa prstohvatom soli i takođe skuvati na pari. Skuvanim žumancima dodati belanca, zatim čokoladu i mešati da se čokolada istopi. Krem od jaja pokriti prijanjajućom folijom i ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider.

Uzak kalup dimenzija 35x12x8 cm obložiti prijanjajućom folijom. Na dno kalupa staviti 5 kašika krema od slatke pavlake, grčkog jogurta i lešnika. U preostali krem od slatke pavlake, grčkog jogurta i lešnika dodati krem sa jajima i izmiksati. U kalup preko prvog sloja staviti 5 kašika krema sa jajima i čokoladom. U preostali krem sa jajima umešati kuvano voće (bez odvojenih 5 kašika). Sve promešati i sipati preko krema sa jajima. Preko staviti 100 ml posebno umućene slatke pavlake i na kraju preostalih 5 kašika skuvanog voća.

Pleh pokriti aluminijumskom folijom i staviti u zamrzivač najmanje na 5 sati, a najbolje preko noći. Nakon toga pleh izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi 20-ak minuta. Zatim preko pleha staviti tacnu i preokrenuti pleh. Sa semifreda skinuti foliju, preliti ga sa 3 kašike soka od voća i ukrasiti svežim jagodama. Semifredo iseći na parčad i poslužiti.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Recepti.žena.blic.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

jagodereceptrecept danareceptisemifredosemifredo sa jagodama