DIJETETIČARI OTKRIVAJU: Koliko vremena treba da prođe između obroka za optimalnu probavu?

Konzumiranje puno proteina, vlakana i masti u svakom jelu doprineće tome da hrana bude zasitnija tako da nećete stalno tražiti međuobrok.

Iako nema puno naučnih istraživanja povezanih sa pitanjem vremenskog rasporeda jela za optimalnu probavu, saveti stručnjaka su od tri do pet sati.

- Za prosečnu osobu, raspoređivanje obroka na ovaj način verovatno je mudro, jer na taj način dajete crevima vremena da završe posao s prošlim obrokom - kaže dijetetičarka Amanda Sauceda.

Optimalno vreme obroka za šećer u krvi

Baš kao i probava, šećer u krvi stalno se menja, u zavisnosti od toga kada i šta jedete. Kada jedete ugljene hidrate, šećer u krvi raste, a zatim polako pada.

Predugo čekanje između obroka, u rasponu od šest sati ili duže, moglo bi da stvori neke neprijatne simptome niskog nivoa šećera. Mogli biste da osetitie drhtavicu, umor ili razdražljivost.

Koje je onda najbolje vreme za održavanje šećera u krvi stabilnim?

Prema Saucedi, čak i oni s problemima poput dijabetesa i predijabetesa mogu da se pridržavaju raspona od četiri do šest sati između obroka, osim ako im lekar ne savetuje drugačije.

- Uvek se dvoumim kada treba da kažem da li su manji ili veći obroci bolji za kontrolu šećera u krvi jer je to individualno, ali obično se oslanjam na tri obroka i međuobrok - kaže ona.

Učinite obroke zasitnijima

Razmak između jela nije tako jednostavan kada vas jela zapravo ne zasite. Ako želite duže da čekate između doručka, ručka i večere, važno je da budu zasitni. Sauceda preporučuje da počnete s proteina, mastima i vlanima u svakom obroku, piše "MBG".

- Protein je hranjiva supstanca koja najviše zasićuje, pa bi trebalo početi od njega - ističe ona.

Dodajte hranu sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, masne ribe, orašastih plodova i semenki, zatim uključite izvor vlakana kako bi probava bila spora i stabilna.

Namirnice poput celovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki su izvrstan izbor. Ako vam se čini da ne možete da unesete dovoljno vlakana hranom, pokušajte da ubacite dodatak vlakana u smutije, šejkove ili ovsene pahuljice.

Konačno, pobrinite se da sa svakim obrokom unosite dovoljno kalorija.

Prema istraživanju iz 2014. godine, sporije i svesnije jedenje takođe može da pomogne da duže ostanete siti.
Za većinu, razmak od tri do pet sati između obroka daće crevima dovoljno vremena da se ponovo pokrenu, što pomaže u probavi.

Konzumiranje puno proteina, vlakana i masti u svakom jelu doprineće tome da hrana bude zasitnija tako da nećete stalno tražiti međuobrok.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

hranaishranameđuobrociobrociobrokoptimalna probavaprobava