PRAVILNO JE SKLADIŠTITE: Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

Piletina se smatra osnovnim mesom u mnogim domaćinstvima. Međutim, ovaj zdrav i ukusan izvor proteina ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je važno da piletinu pravilno pripremite, skladištite i kuvate.

Čuvanje piletine u frižideru je zgodno, ali mnogi ljudi se mogu zapitati koliko dugo mogu bezbedno da čuvaju piletinu na ovaj način. Kuvana i sirova piletina može se čuvati od nekoliko dana do godinu dana. Količina vremena koje traje može da varira u zavisnosti od toga da li je zamrznuta ili je u frižideru.

Koliko dugo piletina traje u frižideru?

Sirova piletina se može držati u frižideru do 2 dana. Isto važi i za sirovu ćuretinu i drugu živinu. U međuvremenu, kuvana piletina može da izdrži u frižideru otprilike 3-4 dana. Čuvanje piletine u frižideru pomaže u usporavanju rasta bakterija, jer bakterije imaju tendenciju da rastu sporije na temperaturama ispod 4°C.

Piletinu treba čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi, u slučaju da treba da čuvate piletinu duže od nekoliko dana, najbolje je da je čuvate u zamrzivaču. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 meseci, dok se celo pile može zamrznuti do jedne godine. Kuvana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 meseci, piše "Healthline".

Kako znati da li se piletina pokvarila?

Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji šansa da se pokvarila.

Važno je da se obrati pažnja na promene boje. Sirova i kuvana piletina koja počinje da dobija sivo-zelenu boju je pokvarena. Tačke sive do zelene plesni ukazuju na rast bakterija. Takođe, možete da obratite i pažnju na teksturu, piletina koja ima ljigavu teksturu se pokvarila. Ispiranje piletine neće uništiti bakterije. Umesto toga, to može proširiti bakterije sa živine na drugu hranu, pribor i površine, izazivajući unakrsnu kontaminaciju.

Izvor: Magazin Novosti
Foto: Ilustracija/Freepik.com

mesopileće mesopiletina skladištenje hrane