NAJUGROŽENIJI SPOMENICI KULTURE U EVROPI: Na listi se nalaze tri iz Srbije

Beogradska tvrđava, manastir Dečani i Vodenice iz Petrovca na Mlavi našle su se na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Iako različiti kulturni spomenici po svom istorijskom značaju i celini, povezuje ih vrednost za lokalnu i širu zajednicu, rekla je generalna sekretarka organizacije Evropa nostra za Srbiju Vesna Marjanović.

- Pokušavamo da svojim angažovanjem osvetlimo problem, drugo, svaki od tih spomenika dobija početni iznos koji ne može da reši sve probleme, ali moći će da pomogne da se na lokalitetima naprave dobri planovi ili da konkuriše za šire fondove, evropske - rekla je Marjanović.

Vodenicu u Petrovcu na Mlavi je, kako je rekla, sama opštinska vlast želela da pomogne, a za nju je potom čula i evropska javnost.

- Nekada ima podrške vlasti, nekada izostaje - rekla je Vesna Marjanović i podsetila da je ta organizacija, kada je reč o Beogradskoj tvrđavi, ukazivala da je pogrešan projekat gondole.

- Nikada nismo dobili informaciju da se od toga odustalo, ali je veliki uspeh da smo ga pauzirali - istakla je ona.

Marjanović je navela i da je Beogradski forum o kulturnom nasleđu okupio 40 eksperata iz Evrope, Balkana, Srbije, predstavnika civilnog i drugih sektora. Forum nije samo skrenuo pažnju na aktuelne probleme već je dao mogućnost i pokazao kako kroz primere dobre prakse sačuvati kulturno nasleđe.

- Kulturno nasleđe je organski povezano sa prirodnim nasleđem... Srbija i Zapadni Balkan pripadaju Evropi. Evropa nije samo zajedničko tržište već i kulturni prostor i zato je potrebna njihova podrška - ocenila je Vesna Marjanović.

Izvor: n1info.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay

Beogradska tvrđavaevropaEvropa NostralistaManastir Dečanisrbijaugroženi spomenici kultureVesna MarjanovićVodenice iz Petrovca na Mlavi