ENDOKRINOLOZI SAVETUJU: Kako izgubiti kilograme, a ne narušiti zdravlje?

Bliži se leto. Držite dijetu, ali vaga nikako da pokaže da ste smršali. Šta savetuju stručnjaci, kako do zdravog gubljenja kilograma.

Period u kome smo jeli masnu i tešku hranu i manje vežbali, ostavio je posledice. Neki su dobili i koji kilogram više. Kako ovog leta ponovo da obučete omiljenu haljinu, suknju ili pantalone... Kako zdravo doći do manjeg konfekcijskog broja?

- Savetujem da se tokom cele godine pripremamo za leto i da uvek vodimo računa da zdravo živimo. Tako nećemo imati problem da za dva meseca brzo smršamo. Oni koji žele da smršaju treba da se hrane uravnoteženo, balansirano, da jedu više voća, povrća, žitarica. Ta funkcionalna hrana, svojim efektom dijetnih vlakana i solubilnih i nesolubilnih može da deluje, da dođe do resorpcije i smanjenog skoka i šećera i masnoća u krvi, da oni ostanu iskorišćeni, a da mi nismo gladni. To znači da moramo da izbegnemo smuti, usitnjenu i samlevenu hranu, jer na taj način gubimo dijetna vlakna - istakla je profesorka Vesna Dimitrijević Srećković.

Koliko nedeljno možemo da izgubimo kilograma, a da ne ugrozimo zdravlje?

- Idealno bi bilo pola kilograma do jedan kilogram, što bi na mesečnom nivou značilo dva do četiri kilograma. Jer sve što bi bilo preko toga, bilo bi opasno. Došlo bi do gubitka ne masnog tkiva i mišićne mase. Srčani mišić nam je vitala - kaže endokrinolog prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković i savetuje:

- Jedite umereno. Јedite raznovrsno. Jedite manje, a češće.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

mršavljenjevišak kilogramazdravljezdravo mršavljenje