DAR PRIRODE: Šest zdravstvenih prednosti konzumiranja višanja

Višnje su veoma dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici, a prenosi "Healthline". Poznate su po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu.

Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.

Višnje imaju brojne zdravstvene prednosti, a sledećih šest su najznačajnije.

1. Doprinose kvalitetnijem snu

Višnje sadrže melatonin, koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem snu. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlezda u mozgu.

2. Štite od slobodnih radikala

Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima - snažnim antioksidantima koju štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štite od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti.

3. Moćno protivupalno sredstvo

Akutne upale odgovor su tela na povrede, infekcije, nepravilnu ishranu i alergene. Ako su upale dugotrajne, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, artritisa, astme i dijabetesa.

Novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija desetoro ljudi tokom dve nedelje svakog dana je pilo 250 mililitara soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola - rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.

4. Regulišu krvni pritisak

Višnje sadrže veliku količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tela - vraćaju ravnotežu obima kalijuma i natrijuma, što pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.

5. Čuvaju kožu

Antioksidanti su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože, a njima višnje obiluju. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje znaju da se pojave usled oštećenja kože od sunca.

6. Održavaju ravnotežu pH u telu

Višnje su alkalne prirode, pa kad god se poveća procenat kiseline u telu, one mogu biti vrlo korisne za ravnotežu nivoa pH. Višnje neutralizuju kiselost u telu i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestikožakrvni pritisakkvalitetan sanmineraliprotivupalno sredstvovišnjevitaminizdravljezdravstveni benefiti