SEDAM NAJBOLJIH: Koje vrste ulja će učiniti vašu kosu savršenom?

Ovih 7 vrsta ulja za kosu pomoći će vam da na prirodan način hidrirate kosu, učinite je zdravom i postignete savršen izgled.

Suva i lomljiva kosa zahteva posebnu negu. Ukoliko želite da kosa brže raste, da se rešite peruti, da vam kosa blista – postoje načini na koje to možete postići. Ulja za kosu su jedno od nekoliko odličnih rešenja za blistavu i snažnu kosu. Ovih 7 vrsta ulja za kosu pomoći će vam da na prirodan način hidrirate kosu, učinite je zdravom i postignete savršen izgled.

Sedam vrsta ulja za kosu uz koja će ona blistati

Maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje koristi se najčešće u kuhinji, ali da li ste znali da se može koristiti i za duboku hidrataciju kose? Masna vlasišta se mogu stabilizovati maslinovim uljem, kosa će biti življa i zdravija, a češljanje kose biće mmnogo lakše. Maslinovo ulje se za negu kose može koristiti jednom ili dva puta nedeljno. Nanesite par kašika ulja na kosu i kožu glave, ravnomerno ga rasporedite i umotajte kosu u peškir na pola sata. Nakon toga, dobro isperite kosu.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima snažan regenerišući efekat za kosu. Mnogi ga vole zbog mirisa, a najbolja stvar koju ono nudi je mnogo više od toga. Kokosovo ulje ima visoku koncentraciju vitamina E koji se apsorbuje u suve vlasti. Kosa postaje zdravija i sjajnija, a njen koren snažniji. Osim toga, kokosovo ulje sadrži laurinsku i kaprinsku kiselinu koje imaju antimikrobna svojstva. Redovnim korišćenjem kokosovog ulja oslobodićete se infekcija i iritacija koje izazivaju svrab.

Arganovo ulje

Argaovo ulje je jedno od najskupljih ulja, a mnogi ga nazivaju tečnim zlatom. Svi koji ga koriste svesni su koliko je ovo ulje vredno. Arganovo ulje poznato je i pod nazivom marokansko ulje. Bogato je vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji čine čuda suvoj, oštećenoj i neposlušnoj kosi.

Ruzmarinovo ulje

Ruzmarinovo ulje štiti kosu od zagađenosti životne sredine. Ono ima odlična svojstva čišćenj, a osim toga, ima i velike doze vitamina B, gvožđa i kalcijuma. Ulje ruzmarina je idealno za jačanje tankih i lomljivih, ispucalih vrhova.

Ulje jojobe

Ulje jojobe je više tečni vosak dobijen iz semena žbuna jojobe. Ova biljka raste u jugozapadnom delu SAD-a, a dobija se hladnim ceđenjem. Ulje jojobe bogato je vitaminima A, E i D, i odlično je za sve tipove kose. Ovo ulje često se nalazi u pamponima, balzamima i maskama za kosu zbog svoje delotvornosti. Korišćenjem ovog ulja u ishrani i nanošenjem na kosu učinićete da vaša kosa bude hidrirana, jača i da brže raste.

Ulje avokada

Kao i sam plod, ulje avokada sadrži belančevine, zdrave masti, esencijalne aminokiseline i vitamine A, D, E i B6. Ono popunjava praznine na dlakama koje su izazvane mehanikim oštećenjima i sprečava cepanje kose. Kako je ulje avokada dosta intenzivno i gusto, preporučuje se za kosu srednje dužine i gustine.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je već godinama prirodni recept za podsticanje rasta kose. Bogato je bitaminom E, mineralima i proteinima, sadrži antioksidanse koji održavaju normalne nivoe keratina u kosi i čine je glatkom i jakom. Ricinusovo ulje pomaže kod opadanja kose i zahvaljujući antifungalnim svojstvima, savršeno štiti kožu glave od peruti.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com